ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Naarder opvanglocatie beklad met leuzen tegen komst asielzoekers | NH Gooi

Naarder opvanglocatie beklad met leuzen tegen komst asielzoekers

  • Regio Streek
  • Afgelopen maandag om 11:52 | bijgewerkt: afgelopen dinsdag om 13:55 uur
  • Daan Visser

De Naarder Witte Toren is vannacht beklad met leuzen tegen de komst van asielzoekers. Vlak voor het weekend werd bekend dat het leegstaande bedrijvengebouw gebruikt gaat worden voor de opvang van maximaal 150 asielzoekers. 

Aanstaande opvanglocatie de Witte Toren voor 150 asielzoekers beklad
Aanstaande opvanglocatie de Witte Toren voor 150 asielzoekers beklad|Inter visual Studio / Casper Bunschoten

Op de muren van het gebouw zijn teksten als 'AZC Nee' geschreven. De locatie wordt echter geen asielzoekerscentrum, maar een noodopvanglocatie. Zowel de gemeente Gooise Meren als het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) laten weten de leuzen te betreuren. 

Wanneer het gebouw precies is beklad weet de gemeente niet. Wel is duidelijk dat het gebeurd is nadat vrijdag bekend is gemaakt dat het een noodopvanglocatie zou worden. In overleg met de eigenaar maakt de gemeente het gebouw zo snel mogelijk schoon en worden er maatregelen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Welke maatregelen dat zijn is niet duidelijk.

De politie laat weten dat ze bekend zijn met de bekladding en dat ze contact hebben met de eigenaar. Meer kan de politie er niet over zeggen.

September open

De gemeente Gooise Meren maakte vrijdag bekend dat er op korte termijn maximaal 150 asielzoekers opgevangen gaan worden in de Witte Toren. Deze opvang duurt in eerste instantie twee jaar, na één jaar wordt gekeken over deze termijn verlengd moet worden. Rond september van dit jaar moet de opvanglocatie open gaan.

De afgelopen maanden is door de gemeente gezocht naar opvanglocaties voor asielzoekers op verzoek van het COA, om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Er zijn tien plekken bezocht, maar deze voldeden niet aan de eisen van het COA. De organisatie is dan ook zelf verantwoordelijk voor de realisatie en het verloop van de opvang.