ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gevluchte jongeren geven complimenten aan Larense inwoners: "Je hebt mooie schoenen" | NH Gooi

Gevluchte jongeren geven complimenten aan Larense inwoners: "Je hebt mooie schoenen"

  • Regio Laren
  • Dinsdag 04 juni om 14:20 | bijgewerkt: om 14:54 uur
  • Lisa Dekker

Jongeren van de Internationale Schakel Klas uit Laren gaan de straat op om complimenten uit te delen aan inwoners van Laren. Zo kunnen ze Nederlands leren én in contact komen met buurtbewoners. Het is onderdeel van een schoolopdracht, maar zorgt ook voor veel bekijks in het dorp.

NH Nieuws

Met een stapel complimenten in hun hand gaan zo'n dertig leerlingen van de Internationale Schakel Klas in Laren hun klaslokaal uit en de straat op. Ze zijn onderweg om Larense inwoners complimentjes te geven. En daar wordt over het algemeen enthousiast op gereageerd door de ontvangers.

'Je ziet er mooi uit'

"Mijn dag kan niet meer stuk", reageert een lokale winkelier enthousiast als ze maar liefst drie complimenten in ontvangst neemt. Ze heeft net van de jongeren te horen gekregen dat ze er mooi uit ziet, mooi haar heeft én lief is. "Waanzinnig toch? Dat mogen ze vaker komen doen!"

Tekst gaat door onder de foto.

Complimenten aan Larense inwoners door gevluchte jongeren
Een compliment aan de lokale boekhandelmedewerker|NH Media

Het is allemaal onderdeel van een schoolopdracht van docent Pauline Veen. Ze geeft Nederlands als tweede taal (NT2) aan gevluchte jongeren en wil haar leerlingen zo aanmoedigen om een gesprek aan te gaan met de inwoners uit Laren om hun Nederlandse taal te verbeteren. "Hoe leuk is het om complimenten uit te delen, om meer in contact te komen met mensen en zo hun Nederlands te kunnen oefenen", zegt Pauline erover.

Gevlucht voor oorlog of geweld

De reden dat ze Nederlands moeten leren, is vaak een stuk minder leuk. Alle leerlingen van de Internationale Schakel Klas zijn nieuwkomers tussen de 12 en 18 jaar oud, waarvan een groot deel is gevlucht voor oorlog of geweld. Ze komen uit landen als Oekraïne, Syrië of Jemen en moeten zich hier de Nederlandse taal eigen maken. 

In de Internationale Schakel Klas leren de jongeren Nederlands, zodat ze na gemiddeld twee jaar door kunnen stromen naar het reguliere onderwijs.

Tekst gaat door onder de foto.

Leerlingen met complimenten voor Larense inwoners
Leerlingen met complimenten voor Larense inwoners|NH Media

Nederlands leren kan natuurlijk vanuit een boek, maar ook door het gesprek op straat aan te gaan. Dat dacht Pauline althans, toen ze de praktische opdracht voor haar leerlingen verzon.

Maar de oefening is tweeledig volgens de docent, die zelf in Hilversum geboren is: "Mensen hebben vaak een bepaald beeld van vluchtelingen en als je elkaar leert kennen, elkaar echt ontmoet en elkaar in de ogen aankijkt, dan ontstaat er vaak een mooi gesprek en heb je misschien meer overeenkomsten dan je in eerste instantie dacht."

'Je hebt mooie schoenen'

In het centrum van Laren gaan de jongeren met hun complimenten de lokale bloemenwinkel in, stappen een parfumerie binnen en lopen af op een schilder die bezig is om de lokale boekwinkel van een lik verf te voorzien. "Hartstikke leuk. Daar word je altijd vrolijk van!", reageert de bloemist. 

De schilder krijgt op zijn beurt een compliment over zijn schoenen. "Dat hoor ik niet elke dag. Jij hebt ook mooie schoenen", zegt hij blij tegen de leerling. "Ik krijg vaker complimenten, maar niet over mijn schoenen. Dat is een eerste keer."

Een compliment over de schoenen van een schilder in Laren
Een compliment over de schoenen van een schilder in Laren|NH Media