ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Veelbesproken verhuisplannen supermarkt Hilversum gaan door: “Nu vol gas geven” | NH Gooi

Veelbesproken verhuisplannen supermarkt Hilversum gaan door: “Nu vol gas geven”

De gemeenteraad heeft woensdagavond voor de verdere uitwerking van de verhuisplannen van supermarkt Hoogvliet in Hilversum Zuid gestemd. Ondanks het felle verzet van een aantal buurtbewoners. Hun posteractie tegen de verhuisplannen mocht daarmee niet baten. Hoogvliet gaat door met het uitwerken van de plannen: "Er is veel werk aan de winkel."

Supermarkt Hoogvliet Hilversum-Zuid
Supermarkt Hoogvliet Hilversum-Zuid|Google Streetview

De discussie over de verhuizing van supermarkt Hoogvliet in Hilversum, van de Admiraal de Ruijterlaan naar de Bosdrift, liep de afgelopen weken hoog op.

Veel tegenstand

Buurtbewoners hielden een grote posteractie tegen de verhuizing en kwamen met protestborden op een commissievergadering af twee weken geleden, waar het onderwerp door gemeenteraadsleden al inhoudelijk werd besproken.

Tekst gaat door onder de foto.

Bewoners voeren actie tegen de verhuizing van de Hoogvliet in Hilversum Zuid
Bewoners voeren actie tegen de verhuizing van de Hoogvliet in Hilversum Zuid|NH Media

De tegenstanders zijn met name inwoners in de buurt van de Bosdrift, de beoogde nieuwe locatie van de supermarkt. Zij zijn met name bang voor de verkeersveiligheid en de parkeeroverlast in hun straten als de supermarkt verhuist. De plannen stuitten sinds het begin al op verzet. 

Een aantal buurtbewoners hoopten nu dat de gemeenteraad korte metten zou maken met de alsmaar voortslepende plannen die op tafel bleven liggen. “Hoelang blijven we dit oprekken?”, vroeg buurtbewoner Dennis Boer zich eerder af. “Nu gewoon zeggen: nee. Durf er een klap op te geven.”

‘Buurtwinkel geen kans van slagen’

Maar die klap valt woensdagavond aan de andere kant uit. De gemeenteraad stemde woensdagavond juist voor de verdere uitwerking van de plannen. Tot blijdschap van Hoogvliet. “Een kleine buurtwinkel heeft geen kans van slagen. Wij moeten dit doen om toekomstbestendig te zijn als supermarkt”, zegt Riny Kouwer van Hoogvliet.

“We kunnen nu verder, maar dat betekent niet dat we er al zijn. Er is veel werk aan de winkel”, reageert Kouwer.

‘Vol gas geven’

Hoogvliet kreeg woensdagavond een aantal duidelijke voorwaarden mee van de gemeenteraad. Zo moet er een integraal voorstel komen voor de verkeersveiligheid en het parkeren in de buurt. Ook is er door de gemeenteraad een maximum aantal vierkante meter winkeloppervlakte vastgesteld. Tegenstanders waren namelijk bang dat Hoogvliet stilletjes zou uitbreiden als die eenmaal op de nieuwe plek aan de Bosdrift zou zitten.

De volgende stap voor Hoogvliet is dat Kouwer een wijziging van het bestemmingsplan moet indienen. “Ik durf niet te zeggen hoe lang dat gaat duren. We gaan er vol gas op geven”, belooft Kouwer.

Ook moet het gesprek met de buurt, en dan met name met de tegenstanders, van de gemeenteraad worden hervat. Het participatieproces van de afgelopen jaren verdiende volgens Bonne van Hattum, raadslid voor D66, 'geen schoonheidsprijs'. Hoogvliet en de tegenstanders stonden de afgelopen weken lijnrecht tegenover elkaar, beschuldigingen vielen over en weer en het wantrouwen van de tegenstanders is groot.

De buurt ‘om’ krijgen

Maar Kouwer maakt zich geen zorgen. Hij noemt het 'een uitdaging om zoveel mogelijk mensen in de buurt om te krijgen'. 

Ondanks het felle verzet zullen volgens hem uiteindelijk ook de tegenstanders boodschappen doen bij de nieuwe supermarkt aan de Bosdrift. “Als je het ze nu vraagt, denk ik dat ze nee zeggen. Maar we hebben vaker trajecten gehad waar buurtbewoners met borden en spandoeken tegen waren en bij de opening van de winkel stonden veel van die mensen vooraan in de rij.”

Dat de gemeenteraad nu heeft ingestemd met de verdere uitwerking van de plannen, betekent niet dat de verhuiswagen morgen al voor de deur staat. Als Hoogvliet de plannen verder heeft uitgewerkt en een verzoek heeft gedaan om het bestemmingsplan te wijzigen, komen de plannen opnieuw voor de raad te liggen. De raad kan de plannen dan in theorie alsnog van tafel vegen.