ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Supermarkt verhuist maar 500 meter verderop, toch is er al jarenlang gedoe | NH Gooi

Supermarkt verhuist maar 500 meter verderop, toch is er al jarenlang gedoe

  • Woensdag 26 juni om 07:00 | bijgewerkt: om 19:35 uur
  • Lisa Dekker

Is er nu wel of geen draagvlak onder buurtbewoners in Hilversum Zuid voor de verhuizing van hun supermarkt? Zowel Hoogvliet als buurtbewoners bestoken de gemeenteraad met hun eigen onderzoeken, die beiden een heel ander beeld laten zien.

Supermarkt Admiraal de Ruyterlaan Hilversum
Supermarkt Admiraal de Ruyterlaan Hilversum|Google Streetview

Op papier lijkt het een simpel plan: supermarkt Hoogvliet aan de Admiraal de Ruijterlaan in Hilversum wil verhuizen naar een groter pand aan de Bosdrift, nog geen 500 meter verderop. Om zo naar eigen zeggen de toekomst van de supermarkt veilig te stellen. Maar al sinds de supermarkt in 2015 haar eerste stappen zette om dit plan te realiseren, steggelen tegenstanders in de buurt en de supermarkt over het plan. Tegenstanders zijn bang voor de verkeersdrukte, parkeeroverlast en toenemende geluidsoverlast.

Onvoldoende steun

De discussie over de verhuizing van de supermarkt speelt al jaren. In 2019 was er nog veel kritiek vanuit de gemeenteraad op de plannen. Zo zou er onvoldoende draagvlak zijn onder omwonenden. Twee jaar later was die situatie, ondanks een nieuwe poging van de supermarkt, nog ongewijzigd.

Nu wordt er weer een nieuwe stap gezet in het dossier. De gemeenteraad praat vanavond opnieuw over de plannen van de gewenste verhuizing. Op 10 juli neemt de raad een beslissing of de supermarkt door mag met het maken van de verhuisplannen.

Als de gemeenteraad instemt met de verdere uitwerking van de plannen, betekent dat overigens niet dat de verhuizing daarmee een voldongen feit is. Er wordt alleen nog maar gestemd of de huidige plannen voldoende basis bieden voor een verdere uitwerking.

Eigen onderzoeken

Of het draagvlak onder buurtbewoners voor de verhuizing van Hoogvliet er nu wel is, blijft nog steeds onduidelijk. Ondanks dat de supermarkt de afgelopen twee jaar een participatietraject is gestart, waarbij er een klankbordgroep is opgericht en een adviesbureau onderzoek heeft gedaan naar het draagvlak onder bewoners.

"Voor veel zorgen onder buurtbewoners hebben we creatieve oplossingen kunnen bedenken"
Gerben van den Hurk, adviseur namens Hoogvliet

Uit dat onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de omwonenden voorstander is en een derde tegen. De rest zou nog zorgen hebben, die in een klankbordgroep door de supermarkt konden worden weggenomen of worden opgelost.

Maar tegenstanders van de verhuizing hebben geen vertrouwen in het onderzoek. Zij zeggen tegen NH dat ze niet gevraagd zijn om deel te nemen aan de enquête en voeren daarom hun eigen onderzoek aan. Daaruit komt een heel ander beeld naar voren: 56 procent zou tegen de vestiging van de supermarkt zijn en slechts 18 procent voor.

Beschuldigingen

Al jaren komen tegenstanders en de supermarkt er met elkaar niet uit en aan de vooravond van een nieuwe commissievergadering over de plannen in de gemeenteraad vielen de beschuldigingen aan weerzijde.

"Ik ben op zich niet tegen de verhuizing, maar wel onder bepaalde voorwaarden en dat was niet bespreekbaar"
Jan Willem Scherrenburg, een van de omwonenden tegen de verhuizing van de supermarkt

Tegenstanders zouden tijdens het participatietraject monddood zijn gemaakt, de supermarkt zou rekentrucs gebruiken om hun onderzoeken welgevalliger te maken en de actiegroep zou met feitelijke onjuistheden strooien.

'Getraineerd'

Een drietal bewoners is op een bepaald moment zelfs uit de klankbordgroep gezet. “Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel”, zegt Jan Willem Scherrenburg erover. “Ik ben op zich niet tegen de verhuizing van de supermarkt, maar wel onder bepaalde voorwaarden en dat was niet bespreekbaar in de klankbordgroep.”

Het adviesbureau dat de klankbordsessies namens de supermarkt begeleidt, houdt er echter een hele andere versie op na. Gerben van den Hurk zegt dat een deel van de leden het traject hebben ‘getraineerd’. Zij zouden zich volgens hem tijdens de gesprekken onbeschoft hebben gedragen. In overleg met de rest van de klankbordgroep is vervolgens besloten om het drietal eruit te zetten.

Wantrouwen

Beide partijen lijken de afgelopen twee jaar niet nader tot elkaar te zijn gekomen. Volgens Scherrenburg, een van de omwonenden die tegen de verhuizing van de Hoogvliet aan de Bosdrift is, voert wantrouwen juist de boventoon.

Toch heeft Hoogvliet volgens Van den Hurk juist veel bereikt de afgelopen periode. “Voor veel zorgen onder buurtbewoners hebben we creatieve oplossingen kunnen bedenken”, zegt hij erover. 

Of dat genoeg is, blijkt woensdagavond. Dan wordt het onderwerp besproken in de commissievergadering. Tot nu toe hebben zich acht inwoners gemeld om in te spreken. Zowel Scherrenburg als Van den Hurk zullen de gemeenteraad toespreken.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.