ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent ‘Grootste overlastgevers van Hilversum’ geportretteerd voor tv-serie | NH Gooi

‘Grootste overlastgevers van Hilversum’ geportretteerd voor tv-serie

  • Vandaag om 17:08 | bijgewerkt: om 17:20 uur
  • Lisa Dekker

Keerpunt Zuid in Hilversum, de opvanglocatie voor voormalig overlastgevers, is het decor van het televisieprogramma Five Days Inside. Het programma schetst een indringend beeld van hoe het Keerpunt een plek is voor mensen die nergens anders meer terechtkunnen. Zo ook de 55-jarige Mo, die kort na de opnames plotseling overleed.

Keerpunt Zuid
Keerpunt Zuid|NH Media

Aan de rand van Hilversum, naast een industrieterrein, ligt opvanglocatie Keerpunt Zuid. Er wonen zes mensen, die allemaal een kruisje op hun huisje hebben. Ze zijn verslaafd aan alcohol of drugs of hebben last van psychische problemen. 

'Grootste overlastgevers van Hilversum'

De bewoners die ook wel de ‘grootste overlastgevers van Hilversum’ werden genoemd, wonen nu in containerwoningen op de afgezonderde opvanglocatie. “In een portiekwoning geven ze teveel overlast en worden ze eruit gezet. Hier kunnen ze zichzelf zijn. Want wat hier gebeurt, merkt niemand wat van”, zegt Harro Koeleman van zorgorganisatie Kwintes in Five Days Inside. Onder leiding van Koeleman werd de opvanglocatie zeven jaar geleden opgericht.

Hij ziet het als zijn missie om mensen die weinig kansen hebben, juist kansen te bieden. “Mensen die dakloos zijn, zijn in crisis en die worden vaak met de nek aangekeken. Maar ik denk: stel je voor dat je je huis en je baan kwijtraakt, dan sta je ineens op straat.”

Henny, de ‘moeder van het dorp’

Een van de bewoners van het Keerpunt is de 61-jarige Henny, die ook wel ‘de moeder van het dorp’ wordt genoemd. In het programma vertelt Henny openhartig over haar verleden en haar worsteling met alcohol en drugs.

“Ik was het zwarte schaap van mijn moeder. Op mijn zevende werd ik in een tehuis geflikkerd en ik werd grootgebracht met alcohol”, vertelt ze emotioneel.

Keerpunt Zuid
Keerpunt Zuid|NH Media

Henny groeide op in een moeilijke thuissituatie en vertelt dat ze door haar pleegvader werd misbruikt. Uit die situatie ontsnappen, lukte haar niet. “Ik zei tegen mijn moeder dat ik naar huis wilde, maar dat mocht niet.” Daarna rende ze van huis weg.

Mo’s tragische einde

Net als Henny was ook de 55-jarige bewoner Mo verslaafd aan alcohol en had last van psychische problemen. Hij woonde al sinds het begin op het opvangterrein in Hilversum, waar hij zijn woning regelmatig verslonsde. Daarvoor leefde Mo zo’n tien jaar op straat, na het verlies van zijn huis en zijn gezin.

“Ik zie elk mens als een parel en een parel is ontzettend mooi”, zegt zijn woonbegeleider van het Leger des Heils, Nelleke de Geijter. “Als wij zouden hebben meegemaakt, wat zij hebben meegemaakt, dan zouden wij er misschien wel hetzelfde aan toe zijn.”

Op 1 juli, enkele weken na de opnames, is Mo plotseling overleden aan een hartstilstand. Hij werd onwel en is in het ziekenhuis overleden. Bij zijn begeleider stond Mo bekend als een rustige en vriendelijke man. De Geijter omschrijft Mo als ‘een hele mooie vent’.