ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Steeds meer jongeren gebruiken gevaarlijk 'wondermiddel' om af te vallen, Yasmine kan niet meer zonder | NH Gooi

Steeds meer jongeren gebruiken gevaarlijk 'wondermiddel' om af te vallen, Yasmine kan niet meer zonder

  • Vandaag om 18:48 | bijgewerkt: om 19:23 uur
  • Eva Doesborgh & Sona Boker

Er is ook onder Gooise jongeren een ware run op Ozempic, het medicijn dat een wondermiddel lijkt voor mensen bij wie afvallen voelt als een onmogelijke missie. Echter kent elke medaille een keerzijde en heeft het gebruik van dit 'magische middel' er meerdere. De Gooise Yasmine blijft het toch gebruiken, ondanks dat ze eerst ook liever niet wilde.

Yasmine* is 27 jaar en voert al jarenlang een strijd tegen de kilo's. Na veel verschillende nare opmerkingen, verwijten en dieetpogingen, besluit ze voor deze weg te kiezen.

Inmiddels is Yasmine twintig kilo lichter en ondanks de bijwerkingen gaat ze door met de illegale injecties. De laatste vijftien kilo verliest ze namelijk ook maar wat graag.

Onder druk gezet

Toch was de keuze van Yasmine om het omstreden afvalmiddel te gebruiken niet per se haar eigen keuze. Haar moeder dwong haar om af te vallen, omdat anders 'nooit iemand met haar zou willen trouwen'. Toen ze besloot af te vallen, zeiden vriendinnen dat het 'haar toch nooit zou lukken'. 

Haar tante kwam uiteindelijk met Ozempic op de proppen. Yasmine was sceptisch, maar probeerde het en is ondertussen - ondanks wat twijfels - overtuigd, vertelt ze in bovenstaande video.

De gevaren van Ozempic

Semaglutide, de werkzame stof in Ozempic, spuit je door middel van een injectie in het lichaam. Dit medicijn is gericht op de alvleesklier en beïnvloedt daarmee de bloedsuikerspiegel. Het medicijn dat enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar is, kent echter een bijwerking: het gevoel van honger verdwijnt.

Juist deze bijwerking maakt Ozempic zo populair. Het effect van een missende prikkel voor honger, zorgt ervoor dat je minder eet, wat ertoe leidt dat er minder calorieën binnen komen. En meer verbranden dan binnen krijgen is natuurlijk het recept om af te vallen. 

Ozempic kent echter meer bijwerkingen dan het remmen van honger. Misselijkheid, buikpijn maar ook oogbeschadigingen, vermoeidheid en maagklachten staan in het rijtje. Ondanks deze kennis, kiezen sommige mensen nog altijd voor het medicijn. 

De populariteit wordt enorm gevoed door social media. De hashtag #MyOzempicJourney is razend populair op Instagram en TikTok, influencers promoten schaamteloos een medicijn dat verschillende bijwerkingen kent. Daarnaast is het voor diabetespatiënten die het medicijn voorgeschreven krijgen omwille van hun gezondheid steeds moeilijker deze essentiële medicijnen te krijgen, dit levert een groot probleem op voor deze groep patiënten.