ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Toch nog een Michelinster in Naarden, maar niet voor een restaurant | NH Gooi

Toch nog een Michelinster in Naarden, maar niet voor een restaurant

  • Vandaag om 15:15 | bijgewerkt: om 15:22 uur
  • Pieter Witte

Het was een complete verrassing: Naarden heeft nu een Michelinster. Dit keer niet voor een restaurant met bijzondere gerechten, maar voor een plek die je echt moet bezoeken. Het gaat om het Huis van de Stad, het oude stadhuis. Deze onderscheiding is de beloning voor alle mensen die zich hebben ingezet om de locatie open te houden voor bezoekers.

Marlo Reeders bij het Huis van de Stad
Marlo Reeders bij het Huis van de Stad|Pieter Witte

Michelinsterren zijn niet alleen voor exclusieve restaurants. Ook plekken die het waard zijn om te bezoeken, kunnen zo'n ster krijgen. Het oude stadhuis van Naarden heeft nu deze eer gekregen. Het gebouw heet tegenwoordig het Huis van de Stad en is te bezoeken en te huren.

Pracht en praal

“Je voelt je meteen thuis in een 17e-eeuws gebouw,” zegt Marlo Reeders, bestuurssecretaris van de stichting Huis van de Stad. Tijdens een rondleiding door het in 1601 opgeleverde gebouw wijst Reeders op de historische kenmerken. Een van de redenen waarom zij en de stichting het pand toegankelijk wilden maken voor het publiek, is om de geschiedenis en de schoonheid te delen.

“Het zal wel voor iemand anders zijn; ik geloofde het eerst niet,” vertelt Reeders over het moment dat ze een vrijwilliger aan de telefoon kreeg. Die vertelde dat er een brief was binnengekomen waarin stond dat er een Michelinster was toegekend. Het bleek echt waar te zijn, maar Reeders heeft nog steeds geen idee wie het 'Huis' heeft genomineerd.

"Een monument dat leeft, is een monument dat overleeft"
Marlo Reeders, secretaris Huis van de Stad

Zij benadrukt dat de Michelinster te danken is aan de inspanningen van alle vrijwilligers die het stadhuis openstellen voor toeristen uit binnen- en buitenland. Naarden trekt bezoekers van ver, zelfs uit Japan, en het stadhuis wordt vaak bezocht tijdens hun rondgang door de vesting.

Goede rentmeester

Voor Reeders, die met veel enthousiasme over monumenten praat, is het belangrijk dat het oude stadhuis 'van iedereen' blijft. Na de gemeentelijke fusie in 2016 verloor het gebouw zijn functie als centrale plek voor Naarden. Er werd nagedacht over een nieuwe rol voor het gebouw.

Het is nu officieel eigendom van de gemeente Gooise Meren, die volgens Reeders een goede rentmeester is. De gemeente zorgt voor het onderhoud en het resultaat mag er zijn: alles ziet er goed uit.

Yoga op zolder

In samenwerking met Gooise Meren kunnen mensen nu trouwen, yogalessen volgen op zolder of een rondleiding krijgen van een enthousiaste vrijwilliger. “Een monument dat leeft, is een monument dat overleeft,” zegt Reeders. Dit is de reden waarom het 17e-eeuwse rijksmonument in gebruik moet blijven.

Op deze manier blijft de herinnering levend, en het Huis van de Stad zorgt ook voor verbinding tussen het heden, het verleden en de mensen, aldus de secretaris. Het museale pand is nu alleen in het weekend te bezoeken, maar Reeders hoopt op een grotere groep enthousiaste vrijwilligers, zodat het vaker open kan zijn.