ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise boswachters waarschuwen: laat je hond niet zomaar loslopen | NH Gooi

Gooise boswachters waarschuwen: laat je hond niet zomaar loslopen

  • Dinsdag 25 juni om 14:43 | bijgewerkt: om 14:46 uur
  • Mischa Spelt (NH Gooi)

Loslopende honden zijn een groot probleem in de gebieden van het Goois Natuurreservaat. Let ook goed op als je zelf met je hond gaat wandelen in de Gooise natuur: vanwege het broedseizoen wordt er extra streng gecontroleerd.

Hondenuitlaatservice
Hondenuitlaatservice|Adobe Stock

Boswachter Michiel Zuidinga benadrukt dat hij zelf een hondenliefhebber is, maar het loslaten van honden in bepaalde gebieden kan ernstige gevolgen hebben voor de natuur. Vooral tijdens het broedseizoen kunnen honden wilde dieren enorm verstoren.

Honden die achter dieren aanjagen, kunnen deze in paniek brengen, wat kan leiden tot ernstige stress of zelfs de dood van de wilde dieren. Daarnaast kunnen jonge dieren gestresst raken door de geur die honden achterlaten.

Regels om natuur te beschermen

De regels omtrent het aanlijnen van honden zijn ingesteld om de natuur en haar bewoners te beschermen. In bepaalde zones mogen honden loslopen, maar in andere gebieden, vooral tijdens het broedseizoen, moeten ze aan de lijn. "We willen dat mensen begrijpen waarom deze regels er zijn, niet alleen voor hun veiligheid maar ook voor het welzijn van de natuur", aldus Michiel.

"Leuk, zo'n klein hondje wat bij een konijnenhol aan het graven is. Maar ik zie binnen de kleine konijntjes al bibberend voor me"
Michiel Zuidinga, boswachter GNR

Boswachters proberen een balans te vinden tussen handhaving en educatie. Hoewel zij de bevoegdheid hebben om boetes van zo'n honderd euro uit te schrijven, kiezen ze vaak liever voor een goed gesprek met de hondenbezitters.

“We zijn allemaal natuurliefhebbers en hopen dat mensen, door deze regels te begrijpen, bijdragen aan de bescherming van onze prachtige natuur", zegt Michiel.

Luister hier het volledige gesprek met boswachter Michiel op NH Gooi Gemist.

NH Gooi Zaterdag - Boswachter over loslopende honden

Boswachter Michiel Zuidinga © 2024 NH Gooi
Elke maand praten we met een boswachter van het Goois Natuurreservaat. Deze keer is Michiel Zuidinga bij ons te gast in de studio en gaan we het hebben over honden in het gebied. Dit fragment werd uitgezonden in de NH Gooi Zaterdag. Presentatie: Michel Rudolphie en Mischa Spelt.