ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizense oud-paralympiër Djoke gaat ervoor: 6,5 kilometer zwemmen voor het goede doel | NH Gooi

Huizense oud-paralympiër Djoke gaat ervoor: 6,5 kilometer zwemmen voor het goede doel

  • Woensdag 28 augustus om 16:37 | bijgewerkt: om 16:55 uur
  • Petra de Beij & Erik Bootsman

Huizense Djoke van Marum gaat de uitdaging aan: 6,5 kilometer zwemmen. De paralympisch atlete, die als zitvolleybalster eerder zilver en brons won op de Paralympische Spelen, wil met haar zwemtocht geld op halen voor het goede doel. Haar zwemtocht staat gepland over anderhalve week. 

Erik Bootsman

Een afstand van zes en een halve kilometer zwemmen is al behoorlijk, laat staan als je verminderde kracht hebt in je linkerarm en je je rechterbeen niet kunt gebruiken. Toch weerhoudt dat Djoke van Marum er niet van om het toch te doen. Drie keer per week op de rustige momenten kan je haar vinden in het Huizer zwembad Sijsjesberg. Daar trekt ze in een stevig tempo haar baantjes. 

Djoke weet wat doorzetten is. Dat bewijst ze alleen al met haar medailles op de Paralympische Spelen. Om de nek van Djoke hangt een gouden ketting met de vijf Olympische ringen, die staan voor passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.

"Deze ketting heb ik van mijn vriend gekregen toen ik voor de eerste keer mee deed aan de Spelen in 2004 in Athene. Mijn vriend moet een vooruitziende blik hebben gehad, één van de vijf ringen is van wit goud, zilverkleurig. En op die spelen pakten we zilver. Mijn vriend is inmiddels overleden, deze ketting is me heel dierbaar."

Zwemmen voor het goede doel

De zwemtocht is haar volgende doel. Met de tocht haalt Djoke geld op voor Stichting Ambulance Wens. "Deze mensen vervullen de laatste wens van niet meer mobiele, terminale patiënten die niet lang meer te leven hebben. Het werk dat zij doen is zo belangrijk, zo mooi en zo ontroerend. Daarom ben ik deze actie gestart, maar inmiddels doe ik het niet meer alleen", vertelt ze.

"Eén van mijn cliënten zwemt mee, haar blindengeleidehond gaat haar aanmoedigen"
Djoke van Marum, oud-Paralympiër

Djoke werkt bij Koninklijke Visio als trainer. Ze geeft volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking les in onder andere braille lezen en schrijven.

Haar collega's en de mensen die ze les geeft steunen haar allemaal en zwemmen zelfs mee. Met trots en ontroering in haar ogen vertelt Djoke: "Eén van mijn cliënten zwemt mee, haar blindengeleidehond gaat haar aanmoedigen. Kees doet mee en die heeft al ontzettend veel geld opgehaald, maar ook Astrid, zij gaat zelfs twee kilometer meezwemmen."

Zwemmen en krachttraining

Djokes zwemtocht staat symbolisch gepland op de laatste dag van de Paralympische Spelen, over twee weken. Tot die tijd traint ze stug door: drie keer in de week in het zwembad en in het open water bij de Stichtse Brug. 

Daarnaast doet ze aan krachttraining in de sportschool. "Het moet gaan lukken en ik raak echt gemotiveerd door alles wat om me heen gebeurt. Er zwemmen steeds meer mensen mee, ook mijn collega's. Voor iedere gezwommen kilometer halen we geld op. Ik zou het echt fantastisch vinden als ik Stichting Ambulance Wens een mooi bedrag kan geven dat we samen bij elkaar hebben gezwommen."