ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum sluit als eerste gemeente overeenkomst met Waterschap voor schoner water | NH Gooi

Hilversum sluit als eerste gemeente overeenkomst met Waterschap voor schoner water

  • Afgelopen donderdag om 16:40
  • Esther Villerius (NH Gooi)
Hilversum heeft subsidie aangevraagd voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Foto: Flickr
Hilversum heeft subsidie aangevraagd voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Foto: Flickr
HILVERSUM – De gemeente Hilversum en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hebben vandaag een officiële samenwerkingsovereenkomst getekend om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Hilversum is de eerste gemeente waarmee Waterschap een dergelijke overeenkomst sluit.
De overeenkomst draagt als titel 'Kader Richtlijn Water in de Goede stedelijke waterbeheerpraktijk' 2025-2027. Met deze zogenoemde Europese Kaderrichtlijn willen beide partijen onder meer vervuiling van sloten, vijvers en andere wateren structureel aanpakken. Daarmee moet schoon en gezond oppervlaktewater gerealiseerd worden en behouden blijven.
Jennifer Bloemberg-Issa, lid dagelijks bestuur, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht schrijft op de website: "Ik ben er trots op dat we vandaag deze overeenkomst met Hilversum sluiten."

Stimuleringsregeling

Niet alleen waterschappen zijn verantwoordelijk voor het verbeteren van de kwaliteit van het water. Ook gemeenten hebben daar een rol in. Het waterschap biedt de gemeente Hilversum met deze regeling een helpende hand in de vorm van subsidies en begeleiding. Zo hopen zij dat er gemakkelijker maatregelen getroffen worden.

Aansluitingen controleren en oevers verversen

Met deze stimuleringsregeling wil het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) de gemeente motiveren tot het nemen van twee soorten maatregelen. Zo hopen zij de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren.
De eerste maatregel is het opsporen van de zogenoemde 'foutaansluitingen' op de gemeentelijke riolering.  Het gaat hier om aansluitingen van vervuild water op het hemelwaterriool. 
De tweede maatregel betreft het verwijderen en vervangen van harde oeverbescherming door natuurvriendelijke oevers. Hierbij kun je denken aan geleidelijk aflopende oevers, waarbij land langzaam in water overgaat. Dit is met name positief nieuws voor de waterplanten en -dieren, die prima gedijen bij dit soort walkanten. Goed dus voor de biodiversiteit.
In Hilversum zijn al knelpunten in kaart gebracht waar subsidie voor is aangevraagd, Zo zal er gekeken worden naar mogelijk foute aansluitingen op de riolering rond de Oude Haven. Ook ligt er een aanvraag voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers in sportpark Loosdrecht. Deze wordt nog voor 2026 overwogen.

90.000 euro per jaar

De gemeente mag voor het uitvoeren van deze maatregelen tussen 2025 en 2027 per kalenderjaar 90.000 euro subsidie aanvragen. Dit bedrag is wel exclusief BTW.
Het totaalbedrag kan oplopen tot 270.000 euro uit de stimuleringsregeling, voor een periode van drie jaar. Dit is op voorwaarde dat de maatregelen die uitgevoerd gaan worden, aansluiten bij een reeds bestaand gemeentelijk initiatief.
De maatregelsubsidie voor het jaar 2027 moet nog door de gemeente Hilversum aangevraagd worden. Zij bepaalt op een later moment waar dit precies voor zal zijn.