Actrice Hanna Verboom organiseert Uit de Schaduw Festival: 'Om verhalen te delen'
Actrice Hanna Verboom organiseert Uit de Schaduw Festival: 'Om verhalen te delen'
Afgelopen donderdag om 17:05
Esther Villerius (NH Gooi)
Tijdens het Uit de Schaduw Festival zoeken mensen de verbinding op. Foto: pexels
HILVERSUM - Wat voor actrice Hanna Verboom begon als persoonlijk verhaal, werd een beweging. Na haar documentaire Uit de Schaduw, over Verbooms zelfverklaarde "psychische variatie", volgden duizenden reacties van herkenning. Daaruit ontstond het Uit de Schaduw Festival op de Hilversumse Hei zaterdag 12 juli. Hanna Verboom praat NH Gooi in de radio-uitzending van zaterdag bij.
Het moet een dag vol verhalen, ontmoeting en ruimte voor mentale gezondheid worden. Verboom merkte na het uitbrengen van haar documentaire dat daar een enorme behoefte aan was. "Ontzettend veel mensen hebben met dingen te maken", zegt ze op de radio. "En ik was echt niet de enige - wat ik soms wel dacht."
De actrice werd plots overspoeld met verzoeken: "Of we niet eens bij elkaar konden komen, verhalen delen, ervaringen uitwisselen. Dat groeide." En nu komen er zaterdag 400 mensen naar De Hoorneboeg, midden in het bos aan de rand van de Hilversumse Hei.
Wat is normaal?
Volgens Verboom is het eigenlijk heel normaal om je niet normaal te voelen, of te zijn. Want wat is normaal nou helemaal? "Dat is een hele goeie vraag", zegt ze overdenkend. "Toen ik mijn documentaire maakte kwam ik achter de cijfers: 48 procent van de Nederlanders krijgt in hun leven een keer een diagnose." Burn-outs niet meegerekend.
Voor haar was dat een enorme eyeopener: "Jeetje! Er ligt nog zo'n schaamte op als je vastloopt op psychisch vlak... Maar dat heeft dus bijna iedereen!" Bij de één uit zich dat als een knoop in de rug, bij de ander als migraine, en bij weer een ander (Verboom) als stemmingswisselingen. "Iedereen is anders en reageert anders", concludeert ze.
Taboe uit de schaduw
Wel rust er helaas nog een enorm taboe op, vindt Verboom. Maar dat verandert, mede door de normalisatie van publieke figuren zoals zijzelf. "Je ziet dat er ruimte voor komt. En dat mensen denken: 'Hey, ik loop ook wel eens tegen dingen aan - er is dus niets fundamenteel mis met mij!'"
Het hoort bij het leven, aldus de actrice. Lachend: "Want we weten allemaal dat het perfecte plaatje van social media niet waar is."
En juist in het toegeven en de acceptatie ligt de sleutel. "Op het moment dat je er open over mag zijn en anderen ontdekt, is dat heel bevrijdend. Daarom noemen we het ook Uit de Schaduw: je hebt niet meer het gevoel dat je dit stukje van jezelf verborgen moet houden." In die ruimte gebeuren de mooiste dingen: "Mensen beginnen te helen."
Van kwetsbaarheid tot kracht
"Psychische kwetsbaarheid is ook iets heel mooi. Een kracht", benadrukt ze. "Het maakt je wie je bent: gevoelig, creatief. Allemaal kwaliteiten die we nodig hebben in de maatschappij nu." Het festival zal niet alleen maar een plek van herkenning zijn; het is een viering.
Het hoofdprogramma bestaat uit meerdere sprekers, onder wie psychiater Floortje Scheepers, auteur Roek Lips en tv-presentator Dennis Weening. Ook worden er workshops gegeven door onder anderen coach Els van Steijn, waarin ademhalingsoefeningen, familieopstellingen en dans kan worden uitgeprobeerd.
Zelfvertrouwen en schoonheid vieren
"Voor mij was het grootste doel: zelfvertrouwen", voegt Verboom aan het eind nog toe." Dat klinkt misschien een beetje gek, maar als je iets meemaakt op het gebied van psyche gaat je zelfvertrouwen er vaak voor het eerst aan, want je kon een tijd niet vertrouwen op je gedachten of gevoel."
"Dus voor mij is dat superbelangrijk - dat iedereen met hernieuwd zelfvertrouwen naar huis kan gaan. En dat we onze kracht en schoonheid vieren."
Kaartjes voor het Uit de Schaduw Festival zijn te koop op de website.
Luister hier naar het interview met Hanna Verboom in NH Gooi Zaterdag
NH Gooi Zaterdag - Hanna Verboom over Uit de Schaduw Festival bij de Hoorneboeg
Wat begon als haar persoonlijke verhaal, werd een beweging. Na haar documentaire Uit de Schaduw, waarin Hanna Verboom voor het eerst sprak over haar “psychische variatie” zoals zij het graag benoemd, volgden duizenden reacties van herkenning.
Daaruit ontstond het Uit de Schaduw Festival, een dag vol verhalen, ontmoeting en ruimte voor mentale gezondheid. Op zaterdag 12 juli staan openheid, verbinding en veerkracht centraal. Hanna Verboom praat ons bij.