Oprichters Marloes den Hoed en Bram Roza op de openingsavond. Foto: aangeleverd
HILVERSUM – Het allereerste Nederlandse filmfestival over UFO's en buitenaards leven is een feit. Woensdag 2 juli (Wereld UFO Dag) ging het evenement succesvol van start in Filmtheater Hilversum.
De openingsavond van het Unidentified Anomalous Pictures International Film Festival (UAP IFF) trok bezoekers uit het hele land. Zij woonden de vertoning bij van The Alien Perspective, een documentaire die het UFO-fenomeen vanuit het perspectief van de buitenaardse bezoeker zelf bekijkt.
De avond werd geopend door festivaloprichters Bram Roza (regisseur en oprichter van het UFO Meldpunt Nederland) en Marloes den Hoed (hoofd programmering van Filmtheater Hilversum). "Sinds The New York Times een aantal jaar geleden over UFO's heeft geschreven, merken we dat de belangstelling in dit onderwerp is toegenomen - op een open en nuchtere manier. Dat is de reden dat we dit evenement startten en voor deze openingsfilm kozen: het biedt verschillende perspectieven", vertelt Den Hoed aan NH Gooi.
"Niet zweverig of dogmatisch, maar beschouwend. Dat breekt open en is de leidraad voor het festival", aldus Den Hoed.
Géén waarheidsclaims
Regisseur Dean Alioto, bekend van cultklassieker The McPherson Tape, sprak de zaal woensdagavond live toe vanuit Los Angeles en riep het publiek op het onbekende met nieuwsgierigheid te benaderen.
Oprichters Roza en Den Hoed benadrukken daarbij dat het festival geen waarheidsclaims doet. Wel willen ze uitnodigen tot verbeelding. Ze laten weten 'enorm trots' te zijn op wat ze gisteravond hebben neergezet.
Den Hoed: "Het was héél erg leuk. We waren bijna volledig uitverkocht en iedereen was geïnteresseerd en positief." Volgens Den Hoed was de zaal zeker voor negentig procent gevuld. "We zien wel vaker dat bijzondere voorstellingen veel publiek trekken, maar dit was echt ongekend. Heel bevredigend."
Verbeelding, verdieping en persoonlijke fascinaties
Het UAP IFF is het eerste festival in Nederland dat zich volledig richt op Unidentified Anomalous Phenomena (UAP's), oftewel onverklaarbare waarnemingen, zoals UFO's. Tot en met zondag 6 juli staat Filmtheater Hilversum in het teken van films, documentaires en lezingen rond dit thema. Naast internationale producties biedt het festival ruimte aan Nederlandse verhalen, persoonlijke perspectieven en filosofische reflecties.
Zaterdag 5 juli
vindt er onder andere een verdiepend gesprek plaats met dichter en filosoof Lieke Marsman, auteur van
Op een andere planeet kunnen ze me redden. Marsman zal in het filmtheater haar fascinatie voor het onverklaarbare delen en aansluitend haar favoriete UAP-film,
Ariel Phenomenon, introduceren. Diezelfde dag is ook de Friese documentaire
The Visitor te zien, voorafgegaan door een inleiding van godsdienstfilosoof Taede Smedes.
Den Hoed verwacht dat voor Marsman de meeste mensen komen. Ze ziet nu al een piek in de kaartverkoop: "Het wordt een intelligente beschouwing van buitenaards leven. Ik verheug me er zelf ook enorm op dat zij komt."
Short Film Award en klassieker op zondag
Zondag 6 juli staat in het teken van de internationale shortfilmcompetitie. Tijdens deze vertoningen kiest de organisatie de winnaar van de eerste UAP Short Film Award.
Verder geeft filmjournalist Roel Haanen een lezing over de wisselwerking tussen ufologie en filmgeschiedenis en zijn onder andere de documentaire De UFO's van Soesterberg en Spielberg-klassieker E.T. The Extra-Terrestrial te zien. Na afloop van De UFO's van Soesterberg is er een nagesprek met regisseur en medeoprichter Bram Roza.
Bezoekers kunnen voor het weekend losse tickets kopen. Er zijn nog dagpassen beschikbaar, waarmee je alle voorstellingen van de dag kunt bijwonen. Kaarten zijn te verkrijgen via de
website van Filmtheater Hilversum.