Het is dit weekend de Nationale Molendag, en ook de molens in de regio Gooi- en Vechtstreek doen mee. Christian Pfeiffer verwelkomde gisteren al veel bezoekers op de molen in Weesp. Doordeweeks is hij directeur van het Huizer Museum maar in zijn vrije tijd is hij ook vrijwillig molenaar. Hij heeft het molenaarschap in zijn DNA zitten. "Ik ben de vijfde generatie molenaar. In de 19e eeuw is mijn familie uit Duitsland naar Nederland gekomen en sindsdien zijn ze eigenlijk altijd molenaars geweest. Je zou kunnen zeggen dat het een familiedefect is".
Er zijn ongeveer duizend molenaars in Nederland, en die doen dat grotendeels vrijwillig. Het is een mooie hobby, waarin veel samenkomt. "Het gaat over ambacht, in ons geval het maken van meel. Maar ook de techniek van het malen van zo'n molen. Het is toch iets bijzonders dat je iets doet, in ons geval met een molen uit de zeventiende eeuw, waar je dan toch mee doorwerkt."
Comeback van de molen?
Vroeger was het Gooi rijk aan molens: Huizen had een molen, Laren had een molen, Hilversum had een molen. Die laatste heette zelfs de Erfgooier. "Ze werden vooral gebruikt om boekweit en rogge te vermalen, gewassen die op de arme landbouwgrond hier goed groeiden. In de negentiende eeuw, met de industrialisatie, verdwenen veel van deze bouwwerken. De poldermolens in Nederland hielden het langer uit, maar die had het Gooi met zijn droge zandgronden niet zoveel", vertelde de molenaar gisteren in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.
Langzaamaan ontstaat toch het besef dat molens iets kunnen: met gratis gebruik van wind, spullen maken
Christian Pfeiffer, al 25 jaar vrijwillig molenaar in Weesp
De Nationale Molendag, die ondanks de naam het hele weekend duurt, bestaat al 50 jaar en de laatste jaren zit zowel de molen als de molenaar in de lift, ziet Pfeiffer. "Ooit had Nederland zo'n elfduizend molens, daarvan is nu nog ongeveer één op de tien over. En het aantal groeit, van zowel het aantal molens als het aantal molenaars". Pfeiffer vindt het mooi te zien dat steeds meer mensen beseffen dat molens met gratis wind iets bijzonders kunnen. "Gek genoeg is dat iets wat de laatste jaren steeds weer meer in de belangstelling staat, ook de laatste maanden rondom bijvoorbeeld de dreiging van oorlog. Wij werken compleet zonder elektriciteit en kunnen meel maken en polders droog houden."
Ook vandaag, zondag, zijn de molens in de regio open voor publiek. Kijk voor een overzicht op molens.nl. Wie meer molens wil ontdekken, kan de 34 kilometer lange fietsroute volgen langs tien molens. Meer informatie is te vinden op zichtoptevechtstreek.nl.
Luister hier het interview met Christian Pfeiffer op NH Gooi Radio terug:
NH Gooi Zaterdag - Christian Pfeiffer over Nationale Molendag
Het is vandaag Nationale Molendag. Op veel plekken in Nederland zijn diverse molens te bezichtigen, ook in onze regio. En wie kan daar beter over vertellen dan Christian Pfeiffer, directeur van het Huizer Museum maar ook molenaar. En we hebben Christian aan de telefoon vanuit ‘zijn’ molen De Vriendschap, waar hij vandaag ongetwijfeld veel bezoekers gaat ontvangen.