ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bewoners Hilversumse villawijk krijgen geen gelijk: komst medisch centrum toegestaan | NH Gooi

Bewoners Hilversumse villawijk krijgen geen gelijk: komst medisch centrum toegestaan

  • Vandaag om 12:00
  • Daan Visser

Het Medisch Centrum Spanderswoud in de Hilversumse villawijk Trompenberg heeft terecht twee ontheffingen gekregen voor de realisatie ervan. Dat heeft de rechter bepaald. In de ogen van een groep omwonenden is het medische centrum te massaal. Zij vreesden voor verkeers- en parkeeroverlast en stapten vorig jaar naar de rechter. Zij halen nu bakzeil.

Het gebouw aan de Regentesselaan in Hilversum is omgebouwd tot Medisch Centrum Spanderswoud
Het gebouw aan de Regentesselaan in Hilversum is omgebouwd tot Medisch Centrum Spanderswoud|Google Streetview

Het oude koetshuis uit 1911 aan de Regentesselaan is omgebouwd van een kantoorvilla naar medisch centrum. In april vorig jaar gingen de deuren van het centrum open. Er zitten inmiddels meerdere zorgverleners in, waaronder een huisartsenpraktijk, oefentherapeut, diëtist, podotherapeut, verloskundige en een apotheek. 

Om het medisch centrum te realiseren, zijn er twee omgevingsvergunningen aangevraagd om van het bestemmingsplan af te wijken. De gemeente gaf hier groen licht voor, maar daar hoopten de omwonenden via de rechter een stokje voor te steken. In december kwam de zaak op zitting

De omwonenden zijn namelijk niet blij met het medische centrum. In hun ogen is het te massaal. Met zoveel verschillende zorgverleners vrezen ze voor meer verkeers- en parkeeroverlast en daarmee ook voor de verkeersveiligheid in hun buurt. Ook zouden ze onvoldoende meegenomen zijn in de zogenoemde burgerparticipatie, wat betekent dat ze niet voldoende zijn betrokken bij de realisatie van het medisch centrum. 

Omwonenden halen bakzeil

Maar de rechter geeft de omwonenden nu op alle punten ongelijk. De twee ontheffingen zijn door de gemeente terecht vergeven. 

Volgens de rechtbank heeft het college voldoende uitgelegd dat er geen 'onaanvaardbare gevolgen' zijn voor de verkeersveiligheid in de buurt. Ook de vrees dat er illegaal in de groene wegbermen langs de straat zou worden geparkeerd, is volgens de rechter geen reden om de ontheffing met terugwerkende kracht in te trekken.

Ook op het punt van participatie halen de buurtbewoners bakzeil. Volgens de gemeente is er namelijk helemaal geen beleid voor participatie bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.

De groep omwonenden hebben zes weken de tijd om in hoger beroep te gaan.