In het Archief Gooi en Vechtstreek zijn 80 jaar oude beelden opgedoken van de bevrijding in Naarden. Het zijn unieke beelden van een lokaal bevrijdingsfeest, waar voorheen alleen nog maar foto's van waren ontdekt.
"Ze zijn nog nooit eerder vertoond", zegt Lynn Ruiter van het Archief Gooi en Vechtstreek. "De beelden zijn al 30 jaar geleden naar ons gebracht, maar zijn toen ergens verstopt geraakt in het archief. Toen een van onze collega's recentelijk weer door het systeem ging, kwam hij bij toeval deze beelden tegen."
Hij liet de bijna negen minuten durende video aan de andere medewerkers van het archief zien, waaronder Ruiter, maar niemand was hiermee bekend. "We dachten: dit is wel heel bijzonder", zegt Ruiter. Op de beelden is te zien hoe een lokaal bevrijdingsfeest gevierd wordt in Naarden. Vooralsnog waren er alleen nog maar foto's van dit feest bekend.
Onderzoek naar beelden
Uit aantekeningen die bij het beeldmateriaal waren aangetroffen bleek dat de video in 1995 door historicus Henk Schaftenaar naar het archief was gebracht. De geschiedenisleraar van Schaftenaar, Henk Eshuis, gaf de beelden ooit aan hem.
Tekst gaat verder onder de foto.

De inmiddels 80 jaar oude Schaftenaar vertelt aan NH dat hij bevriend was geraakt met Eshuis. "Hij was vroeger mijn docent, maar jaren later kwamen we weer met elkaar in contact. We hadden allebei een grote interesse in geschiedenis. Toen ik in 1987 het historische tijdschrift De Omroeper oprichtte, schonk hij mij deze beelden."
Video 'herontdekt'
Volgens Schaftenaar kreeg Eshuis de beelden van zijn vrouw, Els Citroen. Haar vader zou deze beelden gemaakt hebben. "Het zijn gewoon simpele amateurbeelden. Ik dacht 30 jaar geleden: misschien vindt het archief het wel leuk om dit te hebben. Maar blijkbaar zijn ze er nu pas achter dat ze dit beelden in hun bezit hebben, haha."
Ook Ruiter weet niet hoe het kan dat ze nu pas zijn 'herontdekt' in het archief. "Maar we zijn er wel ontzettend blij mee. Nu al helemaal, precies 80 jaar na de bevrijding."
In bovenstaande video is een compilatie van het beeldmateriaal te zien. De hele video staat hier.