Van een paar ton naar een miljoenenproject: Eemnes gaat de drukste weg van de gemeente toch helemaal herinrichten. Het bedachte asfaltonderhoud aan de Laarderweg wordt een reconstructie, omdat er toch meer maatregelen nodig zijn dan eerder bedacht werd.

In het kort
- De herinrichting van de Laarderweg in Eemnes is uitgebreid van een onderhoudsproject van 400.000 euro naar een reconstructieproject van 2,9 miljoen euro, mede door de input van bewoners en een rapport van Veilig Verkeer Nederland dat meer ingrijpende maatregelen aanbeveelt om de verkeersveiligheid te verbeteren.
- Belangrijke veranderingen omvatten het veiliger maken van de rotonde Noordersingel
- Laarderweg met éénrichtingsverkeer voor fietsers, bredere fietspaden, nieuwe asfaltdrempels om snelheid en trillingen te verminderen, en de aanleg van zebrapaden bij alle afsluitingen op de rotonde.
- Er komt een centrale oversteekplaats voor scholieren bij het Bonipad die als 'schoolzone' wordt gemarkeerd in navigatiesystemen om verkeer te verminderen; daarnaast worden er wijzigingen in voorrangsregels doorgevoerd om handhaving door de politie te vergemakkelijken.
De Laarderweg houdt Eemnes al anderhalf jaar bezig. In eerste instantie wilde de gemeente de weg veiliger maken voor fietsers en voetgangers. De fiets- en wandelpaden moesten breder worden. Daarnaast zouden de parkeervakken een upgrade krijgen en de Laarderweg een nieuw laag asfalt. Voor dit alles had Eemnes 400.000 euro gereserveerd.
6.000 voertuigen
Dik anderhalf jaar verder is mede door aandringen van de bewoners van Eemnes de discussie toegenomen. Dat komt ook door het rapport van Veilig Verkeer Nederland, dat op verzoek van de omwonenden de plannen van de gemeente eens goed tegen het licht heeft gehouden. Dat rapport concludeerde dat de maatregelen niet heel veel zin hadden.
Lees ook
-
Eemnes op de vingers getikt: verkeersmaatregelen werken averechts
Donderdag 05 december 2024 om 16:36
Eemnes heeft nu wel van plan om van een grondigere herinrichting te gaan, zodat de Laarderweg nu ook echt oogt als een 30 kilometerweg. Daarbij is ook de hoop dat de verkeersdrukte van zo'n 6.000 voertuigen per dag echt afneemt.
Van een paar ton voor onderhoud naar een project van 2,9 miljoen euro: dat is wat er nu op stapel staat. Dit is inclusief het veiliger maken van de rotonde Noordersingel - Laarderweg, die in Eemnes beter bekend staat als de kleine koeienrotonde. In de oorspronkelijke opzet zou deze kruising buiten beschouwing blijven, omdat aanpak hiervan de kosten nogal zou opschroeven.
Rondje om rotonde
Nu behoort deze kruising wél tot het project. Het belangrijkste idee is hier de wijziging in het fietspad. Nu nog mogen fietsers de rotonde van beide kanten opgaan. Straks geldt hier voor de tweewielers éénrichtingsverkeer. Grote vraag is of fietsers het rondje helemaal gaan fietsen of toch het verkeer inrijden, omdat ze dat gewend zijn.
Een andere maatregel is de aanleg van zebrapaden. Bij alle vier de afsluitingen op de rotonde moet er straks één komen.
Veel bredere rode fietspaden
De fietsstroken op de Laarderweg worden veel breder gemaakt dan nu. Het moet duidelijk zijn dat auto's hier op hun snelheid moeten letten, omdat er meer ruimte op de weg is voor fietsers.
Daarnaast vervangt Eemnes de huidige plateaus door asfaltdrempels. Deze moeten niet alleen de snelheid eruit halen, maar moeten ook gaan zorgen voor minder trillingen. Doordat bijvoorbeeld ook tractors de Laarderweg gebruiken hebben diverse bewoners last van trillingen in huis.

De oversteek bij het zogeheten Bonipad verandert in een centrale oversteek voor scholieren. Veel klassen gaan lopend naar het Huis van Eemnes om daar hun gymlessen te doen. Via verkeerslichten en een brede middengeleider moet dit in de nabije toekomst eenvoudiger en veiliger zijn. Dit gebeurt op nadrukkelijk verzoek van de basisscholen. Deze oversteek is de vervanger van die bij de Veldweg.
Schoolzone
Om het allemaal extra te benadrukken wordt deze oversteek een 'schoolzone'. Dat levert als voordeel op dat deze zone opgenomen wordt in de navigatiesystemen. Niet alleen krijgen automobilisten dan een waarschuwing bij het aanrijden, maar het betekent meteen dat het systeem een alternatieve route voorstelt. Dat zou een afname van het verkeer kunnen opleveren, aldus de gemeente.
"Een eenduidige inrichting is voor de politie de manier om te kunnen handhaven"
Bij het kruispunt Laarderweg - Noordersingel - Braadkamp komt een zebrapad te liggen ten hoogte van de notaris. Ook moet een haag op de hoek van het plein voorkomen dat het verkeer lukraak de kruising of het winkelplein kan oprijden.
Voorrang wijzigt
En waar de verkeersdeelnemers aan zullen moeten wennen is dat de voorrang wijzigt. Nu nog heeft al het verkeer van rechts voorrang, maar straks moet dat verkeer wachten op de weggebruikers van de Laarderweg. "Richt het zoveel mogelijk eenduidig in, zegt de politie ons. Dat is voor de politie de manier om te kunnen handhaven", aldus Reijn.
Als alles volgens plan verloopt, dan kan de herinrichting in de tweede helft van volgend jaar plaatsvinden.
Lees ook
-
Toch onderzoek naar minder auto's op de drukste weg van Eemnes: "Verkeer is gedrag"
Woensdag 17 juli 2024 om 13:21 -
Bewoners drukste straat Eemnes eisen meer verkeersactie van gemeente: "Zorg voor gelijkere verdeling"
Woensdag 13 december 2023 om 10:00 -
Eemnes wil wel minder verkeer door drukste straat, maar harde afspraak daarover blijft uit
Donderdag 28 december 2023 om 11:30