ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Monumentaal gras? Om deze opvallende reden komt Hilversums kunstwerk er niet | NH Gooi

Monumentaal gras? Om deze opvallende reden komt Hilversums kunstwerk er niet

  • Maandag 23 december 2024 om 18:00
  • Ingmar Meijer

Er mag geen levensgroot kunstwerk komen op het pand van EMG op het Hilversumse Mediapark. Het kunstwerk, dat een cadeau zou zijn voor het zeshonderdjarig bestaan van Hilversum past volgens de gemeente niet op het monumentale gebouw. En opvallender: het kunstwerk zou ook uitkijken op 'monumentaal gras'. Dus krijgt initiatiefnemer Raoul van de Wetering het advies om verder te zoeken. 

Impressie van de sloophouten vogel op het EMG-pand aan de Frits Spitsstraat in Hilversum
Zo zou de gevel eruit kunnen zien als het kunstwerk geplaatst is. |Raoul van de Wetering

Afgelopen jaar stond Hilversum uitgebreid stil bij de zeshonderdste verjaardag van het dorp. Raoul van de Wetering wil de gemeente aan het einde van dit jubileumjaar vijf cadeaus geven. Zo werd er al een muur vol hartjes gemaakt als 'selfiewall' aan de Zeedijk en komt er ook nog meer streetart van kunstenaar Eric van der Vegt. 

De rest van de cadeaus bestaan uit drie levensgrote vogels, gemaakt van sloophout door kunstenaar Diederick Kraaijeveld.

Honderden Hilversummers, waaronder burgemeester Gerhard van den Top en wethouder Edwin Göbbels, hebben eind mei hout ingeleverd bij de bekende kunstenaar. Kraaijevelds opdracht is om hier drie vogels van te maken, zoals hij al eerder een levensgrote mus maakte. Dit kunstwerk hangt bij Winkelcentrum de Riebeeck Galerij.

Tekst gaat door onder de foto.

Mus op de Riebeeckgalerij Hilversum
Mus op de Riebeeckgalerij Hilversum|NH Media

De bedoeling van Raoul is goed: hij wil Hilversum mooier maken, vertelt hij. “Ons doel is om op prominente plekken in verschillende wijken vogel te laten landen. Ik regel alle gevels en toestemmingen. Dat doe ik geheel vrijwillig en kosteloos om zo de talenten van beide vrienden tentoon te stellen én om zo bij te dragen aan een mooier en meer verbonden Hilversum.”

Tekst loopt door.

Zijn doel lukt ook grotendeels: voor de gevels waar de andere twee vogels op komen - de Prinsenhof aan de Huizerstraat en het SNS-gebouw op de hoek van de Hilvertsweg en de Gijsbrecht van Amstelstraat - is al groen licht. 

Hoe anders is dat voor het gebouw op het Mediapark, om precies te zijn aan de Frits Spitsstraat. Daar is het antwoord van de gemeente resoluut 'nee'. 

Compositieverstorend

Wethouder Edwin Göbbels heeft Raoul laten weten dat hij de vogel niet passend vindt op de ‘modernistische’ strakke gevel van dit gemeentelijk monument. "Dit gebouw is door architect Elling ontworpen met glasstroken en dichte geveldelen die een uitgebalanceerde compositie volgen. Een kunstwerk, hoe mooi ook, verstoort deze compositie en dat is onwenselijk", meldt de gemeente aan NH.

Maar dan het bijzonderste tegenargument. Een kunstwerk aanbrengen op deze gevel kent een ander, nogal opmerkelijk, probleem: zomaar een steiger neerzetten om bijvoorbeeld de sloophouten vogel te plaatsen kan ook niet. Het gras voor het pand is namelijk ook 'monumentaal', zo is te lezen in een van de gemeentelijke mails aan Van de Wetering die NH gelezen heeft.

Om een vergunning te krijgen voor alleen al het plaatsen van een steiger, moet Raoul langs een speciale commissie van de gemeente. 

"De boodschap van zeshonderd Hilversummers is toch oneindig groter dan een paar monumentale stenen"
Raoul van de Wetering

De houding en uitleg doen de wenkbrauwen fronsen bij Van de Wetering, die in zijn werk als projectontwikkelaar al regelmatig in de clinch ligt met de gemeente. Als het kunstwerk na twintig jaar weg moet, dan wordt de gevel weer helemaal hersteld.

Verder snapt hij niet waarom de wethouder deze geste afslaat, terwijl de kunstenaar, de initiatiefnemer en alle gulle houtgevers juist de hand reiken en waarom er niet meegedacht wordt over een andere gevel. 

Combinatie van erfgoed en cultuur

"Ik kan er niet bij, omdat de boodschap van zeshonderd Hilversummers die hout hebben ingeleverd om de kunstwerken mogelijk te maken, toch oneindig groter is dan monumentale stenen en zelfs het monumentale gras. Juist de combinatie van erfgoed en cultuur maakt de boodschap supersterk", reageert Raoul. 

Wat de gemeente betreft, is die boodschap wel degelijk aangekomen. In het raadhuis willen ze dan ook graag meedenken om dit cadeau waar zoveel Hilversummers aan bij hebben gedragen, een passende plek te geven.

Alternatieven

De gemeente zegt Raoul in september al advies te hebben gegeven om een aanvraag, vooroverleg of maatwerkinitiatief in te dienen, zodat er naar alternatieven gekeken kan worden. Maar er is niet gekozen voor één van deze mogelijke oplossingen, aldus de gemeente.

Raoul houdt toch vast aan het originele plan voor het kunstwerk op het pand, vooral vanwege zijn verstandhouding met de gemeente én het vele voorwerk. Volgens hem heeft het heel veel tijd en werk gekost om alles voor elkaar te krijgen. De eigenaar van het Mediapark zou al akkoord zijn met Raoul. 

Daar komt nog bij dat Raoul zegt nog nooit contact te hebben gehad met de gemeente bij alle andere kunst en streetart die al hij al wél zonder problemen voor elkaar heeft gekregen. 

Honderden Hilversummers leverden hout in bij kunstenaar Diederick Kraaijeveld
Honderden Hilversummers, waaronder de burgemeester en huidig wethouder Edwin Göbbels, leverden hout in voor de drie kunstwerken.|Diederick Kraaijeveld