ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Minstens 4500 volt op 3 kilometer schrikdraad: alles uit de kast tegen de wolf | NH Gooi

Minstens 4500 volt op 3 kilometer schrikdraad: alles uit de kast tegen de wolf

  • Vandaag om 16:00
  • RTV Utrecht

De wolf heeft al een paar keer zijn kop opgestoken in het Noord-Hollandse Gooi. Maar net over de provinciegrens in Utrecht is het helemaal raak. Daar zijn inmiddels meer dan 300 dode schapen geteld, meldt RTV Utrecht. De boeren in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug trekken daarom alles uit de kast om hun vee te beschermen, zo ook boer Eric van der Woude uit Hilversum. 

RTV Utrecht

"We moeten het maximale doen om hun vee te beschermen", zegt wolvenconsulent Hans van Eijden. Hij geeft namens de provincie Utrecht adviezen en helpt bij het aanvragen van subsidies.

Eén van de boeren die hier gebruik van maakt, is Eric van der Woude. Zijn boerderij Einde Gooi ligt eigenlijk in het Noord-Hollandse Hilversum, maar ook precies op de grens met de provincie Utrecht. Daardoor mag hij gebruikmaken van de Utrechtse subsidie. 

Om zijn grazende vleeskoeien te beschermen zet hij tegenwoordig een wolfwerend raster neer. Dit raster bestaat uit paaltjes in de grond, waaraan vijf schrikdraden hangen. Tussen ieder paaltje zit zes meter. Met die tussenruimte gaat het schrikdraad niet slap hangen, is het idee.

Kalfjes hapklaar 

"Ik merk nu nog weinig van de wolf, maar ik wil niet wachten tot het te laat is", zegt Eric. "Mijn koeien krijgen hun kalfjes buiten in de wei. Die liggen daar dan heel kwetsbaar, als een hapklaar product." 

De Hilversumse boer vond de oplossing in een verplaatsbare afrastering, die hij met zijn trekker kan uitrollen. Het systeem kan de schrikdraden ook weer oprollen wanneer dat nodig is. Erics koeien grazen namelijk steeds op een ander stuk land.

Als Eric zijn hele land omheint, heeft hij 15 kilometer aan hek nodig. Met een mobiel raster heeft hij aan 3 kilometer genoeg. Een bijkomend voordeel van de prikpaaltjes is dat hij die eenvoudig aan de kant kan zetten wanneer hij het gras onder de draden wil maaien. 

Naast de paaltjes schafte Eric een stroomapparaat aan dat een extra 'push' geeft als er toch nog stroom weglekt. Zo blijft er continu minstens 4500 volt op het schrikdraad staan.

Maatwerk 

Eric kreeg na bemiddeling door grondeigenaar Natuurmonumenten adviezen van wolvenconsulent Hans van Eijden. Hans werkt voor de provincie Utrecht en zoekt met dierhouders naar de beste manier om hun vee te beschermen. "Het is maatwerk", zegt hij. "Het kan de grondsoort zijn, de diersoort, de oppervlakte van het land. Het is overal anders."

Het mobiele wolvenraster van Eric heeft vijf draden op 20, 40, 60, 90 en 120 centimeter hoogte. Volgens Hans geeft die opstelling tot nu toe de beste resultaten. "De wolf kan er niet onderdoor. En zodra hij er te dichtbij komt, krijgt hij al een flinke schok. Dat is wat we willen, we willen die wolf negatief conditioneren zodat hij het afleert."

Eric heeft een subsidie gekregen die de provincie Utrecht beschikbaar stelt voor wolvenpreventie. Hij moest er wel geld op toeleggen, maar daar heeft hij vrede mee. "Ik heb zelf ook een jaarlijks budget voor mijn hekken. Een wolvenraster houdt ook gewoon mijn vee op het land."

"Niets doen is geen optie"

De wolf is een strikt beschermde diersoort. Hoewel de EU recent de beschermingsstatus heeft verlaagd, duurt het nog lang voor de wetten en regels in Europa en Nederland daarop zijn aangepast.

Een wolvenconsulent als Hans van Eijden van de provincie Utrecht adviseert dierhouders over het beschermen van hun vee tegen de roofdieren. Hij geeft gratis advies over het plaatsen van wolfwerende rasters en helpt bij het aanvragen van subsidies hiervoor. Daarnaast informeert hij over preventieve maatregelen om schade te voorkomen. Zijn opdracht is om zowel het welzijn van de dieren als de belangen van de dierhouders te waarborgen.

Hans helpt dierhouders ook om de rasters correct op te stellen. "Jammer genoeg zijn veel aanvallen nog steeds te herleiden naar kleine, onbedoelde foutjes, een gaatje in het raster, waardoor de wolf een kans heeft gezien", zegt hij. "Ik blijf onder de aandacht te brengen dat mensen hun vee beschermen, wat ze ook van de wolf vinden. We moeten iets, want niets doen is geen optie."