ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Voor zoveelste keer mes in Hilversums parkeerbeleid: "Moet ook een beetje pijn doen" | NH Gooi

Voor zoveelste keer mes in Hilversums parkeerbeleid: "Moet ook een beetje pijn doen"

  • Afgelopen donderdag om 14:12
  • Ingmar Meijer

Hilversum gaat wéér aanpassingen doen aan het dit jaar ingevoerde parkeerbeleid en dat levert in de huidige wirwar aan vergunningen wéér twee nieuwe vergunningen op. Dat heeft de gemeenteraad gisteren besloten. Toch denkt de politiek dat enkele problemen nu voorlopig opgelost zijn, al wordt er ook gewaarschuwd dat deze operatie zeker niet de laatste hoeft te zijn. 

Betaald parkeren in Hilversum bij raadhuis
Betaald parkeren in Hilversum bij raadhuis|NH Media

Hilversum heeft sinds dit jaar een nieuw parkeerbeleid, maar het was nog niet ingevoerd of er kwam al een storm aan kritiek. Onder meer over de nieuwe, hogere parkeertarieven. 

Het zorgde ervoor dat de wethouder én de gemeenteraad al meteen moesten ingrijpen. Het parkeerbeleid zorgde voor 'niet voorziene negatieve effecten'. Dat zat 'm bijvoorbeeld in de veel hogere kosten voor visite van Hilversumse huishoudens. Al snel kwam er een dagtarief van 3,50 euro, zodat bezoekers voor een paar uur parkeren niet het veelvoudige kwijt zouden zijn.  

Acties van buurtbewoners

Hilversum-Oost was in juli het eerste gebied dat te maken kreeg met het betaald parkeren.  Gefaseerd wordt het doorgevoerd in de hele binnenring, halverwege volgend jaar volgt het laatste gebied.

Maar ook deze maatregel ging niet zonder slag of stoot. Hilversummers klagen steen en been over het moeten betalen. De weerstand is groot. Daar is een online-petitie met bijna 3.500 handtekeningen het bewijs van.

Omdat er mensen getroffen werden die je als gemeente niet wil treffen, moest er al snel herstelwerk plaatsvinden. Dat leidde tot een rits aan uitzonderingen, zoals de mantelzorg-, de forenzen- en de autodatevergunning.  

Gunstiger tarief

Gisteravond heeft de gemeenteraad besloten per 1 januari 2025 nog meer 'herstelwerkzaamheden' te doen. Het gaat om de maatschappelijke en de verhuisvergunning. De eerste is bedoeld voor vrijwilligers van onder meer buurtcentra, musea, culturele en sportclubs, zodat zij tegen een gunstiger tarief kunnen parkeren.

De andere maakt het mogelijk dat toekomstige bewoners van een huis in Hilversum voor 50 euro een maand lang kunnen parkeren bij hun nieuwe stulp.

Daarnaast past Hilversum de bezoekersregeling aan. Nu nog kunnen alleen inwoners hun gasten aanmelden via deze regeling. Straks moeten ook ondernemers hiervan gebruik kunnen gaan maken. Daar komt nog eens bij dat deze bezoekersregeling van 21.00 tot 24.00 uur gratis wordt.  

Maar dat is niet het enige dat Hilversum nu doet. Mede vanwege de vele kritiek van de bewoners besloot de politiek het betaald parkeren ‘gezond’ te houden met een reeks aan voorstellen en aanpassingen.

Zo is in het nieuwe jaar het tarief van de hulpverlenersvergunning en de vergunning voor medewerkers van het basis- en voortgezet onderwijs gehalveerd. Het aantal vergunningen voor onderwijspersoneel wordt verruimd, de regeling voor bedrijfsvergunningen en werknemers breidt Hilversum eveneens uit.  

Dat er van alles mis is met het betaald parkeren in Hilversum is de politieke partijen wel duidelijk. Maar wanneer is het een keer genoeg? Dat was de vraag die bovenkwam in de raadszaal. Als je binnen een jaar zoveel ziekteverschijnselen moet bestrijden, is het dan gewoon slecht beleid? 

Pleisters blijven plakken

Dat laatste is volgens de SP en de Fractie Durlacher het geval, want ‘pleisters blijven plakken op wond waar het bloed uit blijft gutsen’ zet geen zoden aan de dijk. De overgrote meerderheid van de gemeenteraad vindt het juist verstandig gaandeweg bij te sturen, juist omdat het doel is de Hilversumse wijken bereikbaar te houden en meer leefbaar te krijgen. Dat lukt alleen met minder auto's in de straten. Dat is een bewuste politieke keuze, die jaren terug al gemaakt is. 

En ja, die omslag moeten de inwoners ook voelen, was de conclusie van de wethouder. “Als het niet een beetje pijn doet, dan heeft het geen effect. Nu betaald parkeren concreet wordt, wordt het voelbaar. Dat is logisch. Het moet pijn doen, want het gaat hier om gedragsverandering. Maar er zijn ook regelingen die het leed verzachten”, aldus Heller. 

Met de invoering van de nieuwe regels in Hilversum-Noord en rondom het raadhuis sluiten diverse partijen niet uit dat er nog meer herstelwerk van de gemeente wordt verwacht. VVD-fractievoorzitter Hidde Fennema waarschuwde al dat 'Hilversum er nog lang niet is'. En zo zal het betaald parkeren de tongen nog wel even losmaken in de mediastad.