ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bart de Graaff en Arnie Alberts: plots duiken overal kunstwerken van bekende Gooiers op | NH Gooi

Bart de Graaff en Arnie Alberts: plots duiken overal kunstwerken van bekende Gooiers op

  • Donderdag 21 november om 12:00 | bijgewerkt: om 12:42 uur
  • Pieter Witte

Op verschillende plekken in onder meer Hilversum en Bussum zijn grote straatkunstwerken verschenen van bekende Gooiers. Portretten van bijvoorbeeld Jan des Bouvrie, Bart de Graaff en Bulletje sieren een aantal lege muren. De kunstwerken komen van Kamp Seedorf, het kunstenaarscollectief dat eerder vooral in Amsterdam actief was. 

Arnie Albers onder een Hilversums viaduct
Arnie Albers onder een Hilversums viaduct|Kamp Seedorf

Anonieme kunstenaars die de openbare ruimte wat leuker maken: dat is zo'n beetje de gedachte achter kunstenaarscollectief Kamp Seedorf. De leden van deze groep willen onbekend blijven, omdat sommige dingen die ze doen niet mogen. Zomaar een kunstwerk op een kale muur plakken bijvoorbeeld. 

Street art

Dat het vaak oogluikend is toegestaan, komt omdat het kunstwerk van papier is gemaakt en op de muur wordt geplakt. Het is dus geen graffiti. "Na een paar regenbuien is het ook zo weer weg", legt Eus van het kunstenaarscollectief uit.

Hij is een van de drie uit de vaste kern van het collectief en zijn naam is een pseudoniem. Kamp Seedorf straalt een beetje de geheimzinnigheid uit van de kunstenaar Banksy, die internationaal bekend staat om zijn 'street art' maar waarbij niemand weet wie hij is.

"Fuck it, wij zijn Kamp Seedorf!"
Eus - Kamp Seedorf

Een deel van de leden van Kamp Seedorf komt oorspronkelijk uit Almere. Net als de naamgever, die bekend is uit de voetbalwereld. "Maar net als Almere, was Seedorf ook niet zo geliefd. En toen dachten wij: fuck it! Wij zijn Kamp Seedorf", legt Eus uit over de naam van het kunstenaarscollectief. Zowel Almere als Seedorf verdienen wel wat meer liefde, is het idee.

Gooi is aan de beurt

Hoewel de werken van Kamp Seedorf in Nederlandse steden en ook al in andere landen te bekijken zijn, waren er tot nu toe nog geen afbeeldingen aangetroffen in 't Gooi. "Deze regio was aan de beurt, omdat we daar eigenlijk nog niks hadden gedaan", legt Eus uit over de 'plakactie'.

En ook omdat de leden van het collectief allemaal een band hebben met de streek: ze hebben er gewoond, gingen in 't Gooi naar school of gingen daar het uitgaansleven in.

Knipoog

De kunstenaars schilderen figuren die zij 'tof' vinden, of juist helemaal niet, om de openbare ruimte op te vrolijken. "En Gooiser dan Arnie Albers kun je het niet krijgen", lacht de anonieme kunstenaar over de afbeelding die onder een viaduct in Hilversum is geplaatst.

Het woord 'meesterplusser' is naast het portret geschreven als een knipoog naar de huidige miljardairsstatus van Oerlemans. Er moet volgens Eus altijd een knipoog of een grapje in hun werk zitten.

Tekst gaat door onder de foto

Bart de Graaff bij het station in Hilversum
Bart de Graaff bij het station in Hilversum|Kamp Seedorf

Omdat het toch eigenlijk net niet mag wat ze doen, opereren de kunstenaars vooral 's nachts. De makers willen letterlijk en figuurlijk niet in de spotlight staan. "En we willen het exclusief houden", is de uitleg om het maar mondjesmaat te doen. Dus wanneer er weer een 'expositie' komt, is niet te zeggen.

Niet voor de eeuwigheid

Wie de werken in 't Gooi wil bewonderen, moet waarschijnlijk snel zijn. Als de regen de portretten niet heeft weggespoeld dan zijn ze misschien alweer verwijderd door een overijverige instantie.

Zo prijkte bij station Naarden-Bussum de afbeelding van de Naardense rapper Ashafar, maar deze is nu verdwenen. Eus vermoedt dat de NS het zelf heeft weggehaald. "Die zijn daar vaak wel snel mee."

Maar dat maakt hem ook niet zoveel uit. Het was voor de lol en niet voor de eeuwigheid bedoeld.