ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Verdachte brand in Hilversum blijft ontkennen: "Hoe ben ik hier terechtgekomen?" | NH Gooi

Verdachte brand in Hilversum blijft ontkennen: "Hoe ben ik hier terechtgekomen?"

  • Gisteren om 08:37 | bijgewerkt: om 08:50 uur
  • Petra de Beij

"Mijn verwachting is dat ze mij gaan vrijlaten. Ik heb het niet gedaan, ik was er niet bij." Mark B. belt vanuit de Penitentiaire Inrichting in Lelystad. De gevangenis waar hij sinds half januari van dit jaar vast zit hij op verdenking van brandstichting in een woning aan de Koninginneweg. Morgen start de inhoudelijke behandeling.

Grote brand in woning aan Koninginneweg Hilversum
Grote brand in woning Hilversum |AS media

"Ik zit nu negen maanden vast. Het is zeer frustrerend. Ik ben er elke dag mee bezig. Ik heb gelukkig een baantje en daarmee verdien ik geld zodat ik shag kan kopen en voor 's avonds een zakje chips. Toen ik net in de gevangenis zat, dacht ik echt dat ik gek was geworden; hoe was dit mogelijk? Hoe was ik hier terecht gekomen? Ik was ervan overtuigd dat de fout wel ontdekt zou worden en dat ik snel vrij zou komen."

Op zaterdagavond 13 januari even na half elf breekt aan de achterkant aan een bovenwoning aan de Koninginneweg in Hilversum brand uit. Het duurt niet lang of de vlammen slaan uit het pand. Uit voorzorg wordt er een aantal woningen geëvacueerd. Vanwege de slechte staat van de meeste woningen in die rij is de brandweer bang dat de brand overslaat op de naburige panden.

"Ik was ervan overtuigd dat de fout ontdekt zou worden en dat ik snel vrij zou komen.”
Mark B. - verdachte brand

Die avond zijn er vier mensen in het pand aanwezig. Eén vrouw en drie mannen. Ze zijn buren van elkaar. T., een taxichauffeur, Van V., een voormalige bewoner van dak- en thuislozenopvang De Cocon, B., de vriendin van de verdachte en Mark B. zelf. De vriendin van taxichauffeur T. brengt die avond nog een kort bezoek.

De politie gaat er al snel vanuit de brand is aangestoken. De 41-jarige Mark B. wordt opgepakt. Hij zou met een aansteker en een spuitbus deodorant de brand hebben veroorzaakt. Hij ontkent.

Puinzooi opruimen

"Ik ben de hele avond op mijn kamer geweest. Ik kan me die avond nog goed herinneren. Mijn vriendin B. en ik zouden die avond samen eten. Ik zat op haar te wachten, maar ze kwam maar niet. Het ging al een tijdje niet goed met ons samen. We hadden destijds plannen om te gaan samenwonen, maar daar had ik een voorwaarde aan gesteld; ze moest haar leven op orde krijgen. Letterlijk haar rotzooi opruimen. Ik had haar een week de tijd gegeven daarvoor, maar ze ruimde haar puinhoop, de talloze dozen waar ze tussen leefde niet op. Inmiddels had ik de moed opgegeven en was ik voornemens de relatie te verbreken."

Tekst gaat verder na de video

NH Nieuws

Na de brand wordt de toedracht daarvan al snel onderwerp van speculatie. Is deze aangestoken of kan het ook kortsluiting zijn geweest? De brand ontstond op meerdere plekken tegelijkertijd en greep ontzettend snel om zich heen. Kan dat wel met een bus deo en een aansteker? Bovendien zou het pand, waarin de vier huurders woonden, in zeer slechte staat zijn, zo vertelde eerder een huurder aan NH Gooi die anoniem wilde blijven.

"Ik heb zelf heel lang gedacht dat het een ongeluk moet zijn geweest. In ieder geval is het verhaal over het aansteken met de bus deodorant onzin. Die is getest en bleek niet brandbaar te zijn", zegt Mark in het gesprek. Forensische deskundigen geven in een verklaring ook aan dat dit onmogelijk is.

Ook zou één van de huurders, Van V., die avond ernstige overlast hebben veroorzaakt. Schreeuwen, tieren, schelden, bonken op muren en deuren en bedreigen. "Die avond is hij niet tekeergegaan, maar talloze malen daarvoor wel. Hij dreigde de boel in de fik te steken en dreigde ons af te maken. We hebben diverse malen aangegeven bij de huurbaas dat het niet verder ging met deze man en dat hij moest vertrekken."

"Ik heb zelf heel lang gedacht dat het een ongeluk moet zijn geweest."
Mark, verdachte brand

Ook T. die de avond van de brand aanwezig is, geeft aan dat Van V. die avond niet de letterlijke lont in het kruitvat is geweest. Die avond zit de man op zijn kamer. De meeste verklaringen wijzen naar Mark als dader. "T. heeft ook naar mij gewezen, maar hij zegt daarin ook dat ik heb geprobeerd te brand te blussen met handdoeken."

Navraag bij T. levert hetzelfde op. Hij bevestigt dat Mark heeft geprobeerd de brand te doven, maar op de vraag of hij heeft gezien dat Mark de brand ook heeft gesticht, geeft hij geen antwoord. Hij wijst op het drankprobleem dat Mark heeft en waar het OM ook over heeft gesproken in de pro-formazitting. Mark heeft volgens het OM een persoonlijkheidsstoornis en een probleem met alcohol.

Een drankje

Mark zucht als hij de vraag krijgt of hij die avond te veel heeft gedronken. Zowel zijn ex-vriendin, de huurbaas als ex-bewoner T. geven in hun verklaringen aan dat Mark regelmatig te veel drinkt. "Ja, ik lust zeker een drankje en heb ook weleens te veel gedronken, maar niet die avond. Ik had die avond twee flessen whiskey in huis gehaald en na die avond waren er nog anderhalve fles over. Daar zijn ook foto’s van."

Markt zucht opnieuw. "Er zijn inmiddels zoveel tegengestelde en verschillende verklaringen. Er is zoveel gelogen en zoveel verdraaid. Ik had gedacht dat het wel uit zou komen."