ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Laren onderzoekt mogelijkheid om gedupeerden van wateroverlast toch te helpen | NH Gooi

Laren onderzoekt mogelijkheid om gedupeerden van wateroverlast toch te helpen

  • Dinsdag 16 januari om 15:32
  • Daan Visser

Laren gaat kijken of er mogelijkheden zijn om bewoners met wateroverlast door het hoge grondwaterpeil toch te helpen. Veel Laarders hebben al tijden last van een volgelopen kelder. Hoewel de gemeente daar technisch gezien niet verantwoordelijk voor is, gaan ze samen met het waterschap kijken of ze toch iets voor de Laarders kunnen betekenen.

Pomp stock
Pomp stock|Adobe Stock

Net als in andere delen van het land heeft ook Laren te maken met een hoog grondwaterpeil. In het dorp zijn er volgens de gemeente meerdere bewoners die daardoor lekkages en ondergelopen kelders hebben.

Hoeveel mensen hier last van hebben kan de gemeente niet zeggen, maar inmiddels is verantwoordelijk wethouder Jan van Midden zelf ook 'ervaringsdeskundige' geworden als het gaat om het hoge grondwaterpeil. "Mijn kelder stond ook onder water", vertelt hij. 

En hoewel het eigenlijk de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf is om dit aan te pakken, wil het Larense gemeentebestuur toch een handreiking doen aan de gedupeerden van deze overlast. Hoe die hulp er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk.

Ook van boven

Laren voert niet alleen een strijd tegen water van beneden, maar ook van boven. Het gaat in dit geval over overlast bij hevige regenbuien. Het is regelmatig voorgekomen dat kelders van winkels en huizen rond de Brink dan vollopen en het waterpeil van de spiegelvijver op de Brink stijgt. 

Met de grote hoeveelheid regenval van de afgelopen maanden, nam de overlast in Laren ook weer toe. Zo bleek het riool het overtollig regenwater niet aan te kunnen en stonden straten blank. Dus kreeg de gemeente de afgelopen maanden opnieuw een aantal vragen over Laren Regenklaar binnen. De wethouder benadrukt wel dat overlast van regen en grondwater grotendeels los van elkaar staan.

Met het project Laren Regenklaar gaat Laren overlast door regenwater tegen. Het grootste onderdeel van dit project de zomer van dit jaar klaar zijn: de vijver op de Brink moet veranderen in een zogenoemde 'natuurlijke vijver' om zo het regenwater beter te kunnen verwerken. Maar zeker niet alle Laarders zitten op de verbouwing van de bekende spiegelvijver te wachten.