ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Wat gaat er gebeuren met het gebouw van de bibliotheek Hilversum? | NH Gooi

Wat gaat er gebeuren met het gebouw van de bibliotheek Hilversum?

  • Dinsdag 25 april 2023 om 13:42 | bijgewerkt: dinsdag 02 mei 2023 om 12:53 uur
  • Petra de Beij

De bibliotheek Hilversum gaat verhuizen naar de Gooische Brink en daarom is hun huidige pand, Villa Erica, in de verkoop gekomen. Het grote bord in de voortuin doet de vraag rijzen: wie gaat Villa Erica kopen? Wie kan het monumentale pand betalen en wat gaat erin komen? 

Bibliotheek Hilversum te koop
Bibliotheek Hilversum te koop|NH Gooi / Petra de Beij

Al snel, op 30 juni, zal een beslissing worden genomen aan wie het het karakteristieke pand aan de ’s Gravelandseweg wordt gegund. Eén ding is duidelijk, het gebouw heeft op dit moment een maatschappelijke bestemming. Voor woningen, kantoren, winkels of horeca zal een herbestemming bij de gemeente moeten worden aangevraagd.

 

Villa Erica begon in 1844 als kostschool voor jongens, maar sloot twintig jaar later alweer de deuren om als woonhuis voor een rijke familie verder te gaan. In 1897 werd het een chique hotel, het ‘Oranjehotel’, met prachtige ‘salons’ voor bijeenkomsten, maar vijftien jaar later in 1912 bleek het vernieuwende concept niet aan te slaan en ging het hotel dicht.

 

Veiling

 

In 1932 kocht het bestuur van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek het pand voor 32.000 gulden. Voor die tijd een enorm bedrag, maar nu een schijntje. Villa Erica gaat straks bij veiling worden verkocht en de bibliotheek bepaalt zelf wie het mag kopen. Op 15 en 31 mei zijn de kijkdagen voor geïnteresseerden, tot 16 juni mogen potentiële kopers bieden.