ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Museum Hilversum eert Nelson Mandela met een expositie | NH Gooi

Museum Hilversum eert Nelson Mandela met een expositie

  • Hilversum
  • Donderdag 23 november 2023 t/m Zondag 04 februari
Foto @ Ilvy Njiokiktjien
Foto @ Ilvy Njiokiktjien

Op 5 december 2023 is het 10 jaar geleden dat de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsstrijder en politicus Nelson Mandela (1918) overleed. De expositie ‘Remembering Mandela’ gaat terug in de tijd met twee nooit eerder getoonde series van de Nederlandse documentair fotograaf Ilvy Njiokiktjien. Ze laat de impact van het verdriet en rouw zien op het moment van Mandela’s overlijden.
Met de bijdrage van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Gideon Mendel haalt het museum herinneringen op aan de man die een sleutelrol vervulde in de afschaffing van apartheid in Zuid-Afrika. Mandela was sinds 1944 politiek actief en zat zevenentwintig jaar gevangen vanwege zijn rol als leider van de militaire tak van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC), een politieke groepering die werd opgericht om de belangen van de zwarte mensen in Zuid-Afrika te behartigen.

Naast deze foto’s wordt er ook een blik geworden op waar het land nu staat dankzij de tekstuele bijdrage van Der Spiegel journalisten Bartholomäus Grill en Fritz Schaap. De tentoonstelling ‘Remembering Mandela’ is vanaf 2 december t/m 4 februari te zien in Museum Hilversum.