ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een goed bewaard geheim ligt verscholen in het Smithuyserbos bij Hilversum | NH Gooi

Een goed bewaard geheim ligt verscholen in het Smithuyserbos bij Hilversum

  • Woensdag 31 juli om 10:27 | bijgewerkt: maandag 05 augustus om 11:45 uur
  • Lisa Dekker

Diep verscholen in het bos tussen Hilversum en Lage Vuursche ligt een verborgen parel. Nog redelijk onbekend bij de meesten. Zelfs als je er naast staat, moet je nog goed je best doen om ‘m te zien.

NH Nieuws

Achter de bomen in het Smithuyserbos, aan de rand van de provincie Noord-Holland, ligt een magisch kasteeltje: Wolfsdreuvik. Het kasteeltje dankt zijn naam aan wolven, die er tot diep in de achttiende eeuw te vinden waren.

“Het is betoverend. Als je door het bos loopt en dan in een keer oog in oog staat met het kasteeltje, dat is heel bijzonder”, zegt beschermvrouwe Yvette van den Berg over de magie die het kasteeltje met zich mee brengt.

Lokaal ontwerp

Wolfsdreuvik werd gebouwd in 1938 in opdracht van de eigenaar, de familie Bouvy, en is ontworpen door de Larense architect Jan Rebel. Een woonhuis in ’t Gooi diende als inspiratiebron voor hoe het torentje uiteindelijk zijn huidige vorm heeft gekregen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het verborgen kasteeltje Wolfsdreuvik in Hilversum
Het verborgen kasteeltje Wolfsdreuvik in Hilversum|NH Media

Wolfsdreuvik werd gebouwd als onderkomen voor de opslag van materialen als hout, een hark en een schep. Nu is het gemeentelijk monument.

Goed zoeken

Vroeger was het nog streng verboden om er te komen, maar sinds een aantal jaar is het torentje opengesteld voor het publiek jaarlijks tijdens Open Monumentendag en op afspraak met de beschermvrouwe. “Het leuke is dat nog maar weinig mensen weten van het bestaan”, volgens Yvette.

Daarom organiseert zij sinds kort als beschermvrouwe ook wandelingen naar het kasteeltje. Zonder haar aanwijzingen is het knap lastig om het kasteeltje op eigen houtje te vinden: “Er staat nergens een bord van: nog 300 meter en dan zie je het kasteeltje. Zelfs als je heel dichtbij bent, moet je nog de goede kant opkijken.”