ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Expeditie Nederland: rockster in de polder, pianowonderkind en fanatieke bietentelers | NH Gooi

Expeditie Nederland: rockster in de polder, pianowonderkind en fanatieke bietentelers

  • Zaterdag 27 juli om 14:22
  • Ron Flens

Deze zomer kan je iedere zondag kijken naar de serie Expeditie Nederland op het televisiekanaal van NH. Daarin worden iedere week twee reportages over opmerkelijke Noord-Hollanders uitgezonden. Aanstaande zondag is de eerste aflevering te zien.

NH Nieuws

In de eerste aflevering van Expeditie Nederland is wonderkind Jayden Ordonez uit Hilversum te zien. Hij was nog maar een peuter toen hij zijn eerste deuntje op de piano speelde. Jaydens vader Jose vertelt erover. "Ik speelde de Vlooienmars op de piano en liep toen weg. Even later hoorde ik het muziekje achter mij, ik draaide mij om en zag die dreumes achter de piano staan. Hij kon net bij de toetsen en vroeg: 'Hoe gaat het nu verder'?"

Inmiddels is Jayden 12 jaar oud en speelt hij Mozart, Beethoven en Rachmaninoff op concoursen, heeft hij les op het Conservatorium en was hij een van de sterren in het RTL4 programma De Piano.  Het is niet alleen bijzonder dat Jayden op deze leeftijd al van die serieuze stukken kan spelen, maar hij speelt ook veel stukken uit zijn hoofd. "Ik maak eigenlijk een foto van die blaadjes en als ik speel, zie ik die blaadjes in mijn hoofd", vertelt Jayden. "En ik heb vingergeheugen. Als je het stuk vaak speelt, herinneren mijn vingers zich wat ze moeten spelen."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Snapshot Video 251915 (03:46)
Piet de Goede met zijn superbiet in 2006|NH Media

Verder in Expeditie Nederland van komende zondag een reportage over de vereniging De Dorstige Biet uit de Kop van Noord-Holland. Piet de Goede uit Heerhugowaard zou je ook een soort wonderkind kunnen noemen, maar dan een op leeftijd. Piet kweekte in 2006 een voederbiet die maar liefst 71 kilo woog. Daarmee won hij niet alleen de jaarlijkse bietenwedstrijd van de club, maar haalde hij ook het Guinness Book of Records.

In de reportage vertelt hij wat zijn geheim is. "Je moet de eigenlijk in de huid van een biet kruipen. Als het te hard waait, is het niet leuk, als het te koud is of je te weinig eten hebt, is het niet leuk. Zo moet je denken en de biet behandelen." Dit jaar bestaat de vereniging De Dorstige Biet 50 jaar.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Snapshot Video 251922 (08:30)
Rockster Robby Valentine en zijn vrouw Marlies|NH Media

Later deze zomer volgt een portret over de 102-jarige Willem van Vollenhoven uit Amsterdam die tot voor kort nog optrad als pianist in verzorgingshuizen en buurthuizen. En fortenkenner Agnes de Boer laat zien hoe een wellnesshotel in de Beemster vroeger als fort deel uitmaakte van de Stelling van Amsterdam.

Ook andere illustere figuren, zoals kokkin Sarah die met succes een Ghanees restaurant runt onder de rook van de Johan Cruyff Arena, komt voorbij. En de bijna blinde rockster Robby Valentine uit Hoogkarspel die door zijn Noord-Hollandse buren met rust gelaten wordt, maar in Japan niet over straat kan. 

Expeditie Nederland is zondag 28 juli, zondag 4, 11 en 18 augustus te zien op NH TV vanaf 17.10 uur en wordt elk uur tweemaal herhaald. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.