ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Thomas wil met klassieke muziek zijn publiek in trance brengen op festival Wonderfeel | NH Gooi

Thomas wil met klassieke muziek zijn publiek in trance brengen op festival Wonderfeel

  • Donderdag 18 juli om 17:00 | bijgewerkt: dinsdag 23 juli om 16:00 uur
  • Ron Flens

Dit weekend vindt voor de tiende keer het muziekfestival Wonderfeel plaats in 's-Gravenland. En dat is anders dan andere festivals. Bij Wonderfeel speelt namelijk klassieke muziek. Een van de bijzondere concerten is van componist Thomas van Dun. Hij wil zijn publiek met piano en elektronica in 'trance' brengen. "Ik ben zelf een liefhebber van dance, dus het lijkt mij mooi om mensen even helemaal weg te halen uit hun hoofd en vooral te laten voelen."  

NH Nieuws

Thomas van Dun verwierf dit jaar landelijke bekendheid als winnaar van het televisieprogramma Project Rembrandt, waarin hij de beste amateurschilder van Nederland werd. Thomas is een multitalent, want hij kan niet alleen goed schilderen, hij is ook heel muzikaal. Dit jaar won hij als componist de Wonderfeel Keep an Eye Productieprijs . De première van zijn winnende compositie Tomorrow, tomorrow, and tomorrow  is vrijdag 19 juli op festival Wonderfeel.

Het stuk zal, net als alle concerten op Wonderfeel, opgevoerd worden in de natuur van landgoed Schaep en Burgh bij 's Gravenland. "Het idee is dat je lekker gaat liggen in het gras of gaat hangen in een zitzak en dan lekker geniet van de muziek van de twee pianisten", vertelt Thomas. "Een heel andere gewaarwording dan als je in een concertzaal zit."

Snapshot Video 252027 (00:32)
Publiek bij festival Wonderfeel|NH Media

Het stuk van Thomas is geen klassiek stuk in de trant van Chopin of Rachmaninov. Het is meer minimal modern klassiek. Soms kabbelend, maar vaak ook best heftig. "Het idee is om trance op te wekken bij het publiek", vertelt Thomas. "En trance kun je opwekken met rustige, repetitieve klanken, maar ook door lekker door te stampen. Ik ben zelf liefhebber van dancefestivals dus, daar heb ik wel het een en ander van meegenomen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Snapshot Video 252027 (01:58)
Pianiste Lestari Scholtes|NH Media

Het stuk wordt uitgevoerd door de pianisten Lestari Scholtes en Gwylim Janssens. Lopen zij niet het gevaar dat ze tijdens het spelen zelf in trance raken? "Niet bij het eerste deel, dat is behoorlijk ingewikkeld. Maar bij de latere delen waar heel veel herhaling van patronen is, moet je zeker oppassen dat je niet gaat wegdromen", lacht Lestari.

Het concert vindt plaats in de open lucht. En als het gaat regenen? "Gewoon doorspelen, desnoods onder een paraplu, maar we gaan door. Weer of geen weer", zegt Gwylim met een glimlach.

Festival Wonderfeel wordt van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli gehouden op de groene buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland. Het stuk Tomorrow, tomorrow, and tomorrow  van Thomas van Dun wordt op vrijdag uitgevoerd. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.