Vandaag is het precies tien jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne werd neergehaald. Vijftien Hilversummers kwamen bij deze ramp om het leven. In het Hilversumse Dudokpark is vandaag stilgestaan bij deze slachtoffers tijdens een herdenking bij het MH17-monument.
De vliegramp heeft de gemeente getekend. 298 inzittenden kwamen om het leven. Vijftien daarvan kwamen uit Hilversum. Tijdens deze herdenking werd er uitgebreid stilgestaan bij deze slachtoffers.
Burgemeester Gerhard van den Top, pastoor Jules Dresmé, enkele nabestaanden en een voormalige geestelijk verzorger van de Korporaal van Oudheusdenkazerne hielden een toespraak.
In één klap vijftien inwoners verloren
Eerder deze week sprak NH Gooi met oud-Burgemeester Pieter Broertjes. Hij maakte de impact voor de nabestaanden van dichtbij mee. De ernst van de ramp drong in fases tot hem door, vertelt Pieter Broertjes (71). Hij is net drie jaar burgemeester van Hilversum als vlucht MH17 wordt neergehaald.
De Gooise gemeenschap verliest in één klap vijftien inwoners. Drie hele families. "Amsterdam had twaalf slachtoffers. Kun je nagaan. Iedereen in Hilversum kende wel iemand die in dat vliegtuig had gezeten." Hoe groot het verdriet ook was, het zorgde voor een groot gevoel van lotsverbondenheid en saamhorigheid in de weken na de ramp, zegt Broertjes.
Lees ook
-
⏪Terugkijken: Hilversumse MH17-herdenking vanuit het Dudokpark
Woensdag 17 juli om 04:00 -
Pieter Broertjes over MH17: "Ik vroeg aan mijn ambtenaar: zijn hier draaiboeken voor?"
Dinsdag 16 juli om 06:00 -
Sven ontwierp het Hilversumse monument voor de slachtoffers van de MH17-ramp
Maandag 15 juli om 07:00 -
Hilversumse voetbalclub speelde voor 11-jarige Werther die omkwam bij MH17-ramp
Zondag 14 juli om 07:00 -
Hilversumse MH17-herdenking vanaf volgend jaar om de vijf jaar
Donderdag 11 juli om 13:21