ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Wijdemeren zit nu ook zonder coalitie, twee wethouders blijven nog wel aan | NH Gooi

Wijdemeren zit nu ook zonder coalitie, twee wethouders blijven nog wel aan

  • Vrijdag 12 juli om 15:36
  • Ingmar Meijer

De bestuurlijke chaos in Wijdemeren is nog groter geworden nu De Lokale Partij (DLP) en VVD niet langer meer de coalitie vormen. Tijdens de raadsvergadering van donderdag is de stekker uit deze samenwerking getrokken. Wethouders Gert Zagt en Els Kruijt blijven nog wel aan totdat er een stevige en degelijke nieuwe coalitie is, die Wijdemeren goed moet sturen naar fusiepartner Hilversum. 

Gemeentehuis Wijdemeren
Gemeentehuis Wijdemeren|Gemeente Wijdemeren

"Bij deze is de coalitie VVD en De Lokale Partij ontbonden. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Dit is kennelijk de enige manier waarop we er met elkaar uit gaan komen om raadsbreed tot een nieuw bestuur te komen. De beide wethouders zullen wethouder blijven totdat er overgedragen kan worden aan een nieuw bestuur", sprak DLP-fractievoorzitter Margriet Rademaker donderdag.

Politieke cirkel

Met deze woorden doorbrak zij de politieke impasse van apathie en wederzijdse beschuldigingen. Sinds eind mei zijn DLP en VVD actief op zoek naar een nieuwe coalitiepartner, omdat de huidige minderheidscoalitie onhoudbaar is geworden. Naast het ontbreken van een numerieke meerderheid in de raad, heeft het college ook nog eens een wethouder verloren. DLP stuurde onlangs Ron de Haan naar huis, waardoor alleen Zagt en Kruijt nog als wethouders overblijven.

Hoewel iedere politicus in Wijdemeren het belang van een goed en stevig gemeentebestuur benadrukt, zeker voor een gemeente die over 2,5 jaar gaat fuseren, is er niemand die met deze twee partijen de bestuurlijke verantwoordelijkheid wil nemen.

Per direct

De gesprekken met alle andere partijen zijn de afgelopen weken op niets uitgedraaid. Alleen de eenmansfractie van D66 was nog in de race, maar met die ene zetel erbij halen ze inmiddels geen meerderheid meer. Begin vorige week maakte DLP-raadslid Marjan Pronk-Lighthart bekend dat zij per direct overstapt naar de ChristenUnie. Hierdoor hebben DLP en VVD nog maar acht van de negentien zetels in handen.

Wijdemeren had vanaf de zomer van 2022 wél een meerderheidscoalitie. Maar in juli 2023 stapte PvdA-GroenLinks eruit. In september van dat jaar besloot Olivier Goetheer de DLP te verlaten om solo verder te gaan. Vanaf dat moment begon het politiek sappelen voor de twee partners, die een kleine zes weken terug snel hoopten op verbreding van de coalitie.

Stop ermee

Dat is dus niet gelukt. Uit de vergadering van donderdag bleek duidelijk dat het mogen leveren van een wethouder én onderdeel zijn van deze coalitie niet genoeg was. Niemand wil verdergaan met de plannen die zijn vastgelegd in het coalitieakkoord van twee jaar terug. "Stop ermee en laat ons als raad plannen maken", was de duidelijke boodschap tijdens de vergadering van donderdag.

Omdat het vingerwijzen en het wachten op elkaar maar doorging, besloot Rademaker tijdens de vergadering dat het genoeg is geweest. Blijkbaar is politiek Wijdemeren gebaat bij een nieuwe ronde, want het allerbelangrijkste is dat er na het reces een goed en stabiel bestuur komt. Zo luidde de algehele conclusie. Wijdemeren moet eind 2026 goed worden overgedragen aan Hilversum, waar de gemeente per 1 januari 2027 mee hoopt te fuseren. 

Verkenner?

Hoe nu verder? Waarnemend burgemeester Mark Verheijen roept de fractievoorzitters snel bijeen om te kijken wie er straks als eerste aan zet is. De roep om een verkenner was al hoorbaar in de raadszaal, maar dat is een besluit van de gehele gemeenteraad.