ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Arno Scheepers verlaat 'zijn' Hilversum voor Voorne aan Zee: "Wil een zichtbare burgemeester zijn" | NH Gooi

Arno Scheepers verlaat 'zijn' Hilversum voor Voorne aan Zee: "Wil een zichtbare burgemeester zijn"

  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Afgelopen woensdag om 17:38
  • Eva Doesborgh & Ingmar Meijer

Nog één dag wachten en dan is Hilversummer Arno Scheepers de burgemeester van het Zuid-Hollandse Voorne aan Zee. Met een schat aan ervaring na zes jaar als wethouder in 'zijn' Hilversum vertrekt hij. Met een doel: als burgemeester wil hij net zo zichtbaar en benaderbaar zijn zoals hij dat in Hilversum was. "Ik wil absoluut een vloggende burgemeester worden", vertelt hij in een afscheidsinterview met NH. 

NH Nieuws

Over Arno Scheepers valt veel te zeggen, maar niet dat hij als wethouder weinig in beeld kwam. Dat hij onevenredig veel aandacht kreeg, had te maken met zijn portefeuille. Met grote projecten als de metamorfose van het stationsgebied, het Arenapark, de Kerkbrink die op de schop moet en het zoeken naar een oplossing voor het waterprobleem in Hilversum-Oost ging dat bijna vanzelfsprekend.

Bij de mensen thuis

Maar het is meer dan alleen portefeuilles beheren waardoor je als bestuurder makkelijk de schijnwerpers kunt pakken. Zichtbaar en benaderbaar zijn, dat hoort bij Scheepers' bestuursstijl. "Je moet naar buiten. Je moet de samenleving in: op de markt zijn, bij mensen thuis, bij instellingen. Wat ik absoluut mee wil nemen, is heel veel communiceren over wat je doet, dus op social media, in de krant, actief journalisten en media opzoeken en ook vloggen", zegt de VVD'er.

Als wethouder in Hilversum maakte hij als enige zelf korte video's waarin hij vertelde waar hij allemaal mee bezig was. Zo zag je hem rennend over het Arenapark gaan, dat over een dikke tien jaar het Hilversumse sporthart moet zijn, uitleg geven bij wijkcentrum De Geus over het belang van infiltratiekratten in de grond en een item maken over de koop en de komst van een vleugel in het raadhuis.

Daar kunnen bewoners van Voorne aan Zee ook op gaan rekenen als Scheepers hun burgemeester is.  

Verrassing

Arno Scheepers trad in 2018 trad aan als wethouder, nadat hij daarvoor enkele jaren daarvoor als raadslid had gewerkt. Dat hij toen na Floris Voorink de tweede VVD-wethouder werd, was een behoorlijke verrassing en dat geldt eigenlijk ook voor de keuze om naar een burgemeesterspost te solliciteren.

Scheepers vertelt dat hij gedurende de afgelopen zes jaar steeds meer interesse heeft gekregen voor het ambt van burgemeester. De liefde voor die rol is gegroeid bij de Hilversummer. In Hilversum heeft hij al een paar keer mogen ruiken aan die functie. In mei 2021, toen burgemeester Pieter Broertjes met ziekteverlof was, sprak hij al namens de gemeente de verontschuldigingen uit voor overheidshandelen in de oorlogsjaren in de Gooise gemeente. 

Voor Scheepers was het al duidelijk dat hij na 2026 zou stoppen als wethouder. Zijn wens was om maximaal twee periodes wethouder te zijn. Met die wetenschap ging hij nadenken over wat hij dan wilde gaan doen. Dat was niet meer terug de financiële wereld in, maar de stap naar het burgemeesterschap bleek de volgende ambitie.

Echt betekenis geven

"Als burgemeester ben je niet alleen met projecten bezig. Eigenlijk helemaal niet. Je bent vooral bezig met het verbinden van mensen en je kunt echt betekenis geven aan bepaalde momenten voor mensen of groepen. Die rol ben ik steeds meer gaan waarderen", legt hij uit. 

Tot zijn eigen verbazing was het meteen raak. Begin dit jaar reageerde hij op de vacature van Voorne aan Zee, de fusiegemeente van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Anderhalve maand geleden kwam het hoge woord eruit: de gemeenteraad vindt hem de meest geschikte kandidaat voor hun burgemeesterspost. 

"Ik denk een rol te kunnen spelen om ervoor te zorgen dat iedereen straks denkt: Wauw, wat is het gaaf om in Voorne aan zee te wonen"
Bijna-burgemeester Arno Scheepers

En ja, de timing van de bekendmaking was in Hilversum heel erg ongelukkig. Het viel net samen tijdens een onverwacht grondige verbouwing van het college. Hart voor Hilversum stapte de coalitie uit en Democraten Hilversum en PvdA traden juist toe met een wethouder.

"Toen ik mijn brief stuurde in januari was de politieke lucht in Hilversum nog blauw", dist Scheepers op. "Ik heb er niet wakker van gelegen, maar ik heb er wel over nagedacht. Ik heb me natuurlijk gerealiseerd dat dat het met name voor het college niet op een fijn moment kwam. Maar ja, daar heb je niet altijd invloed op."

Dichtbij de mensen

Scheepers heeft veel zin in zijn nieuwe functie in de 'jongste gemeente van Nederland'. "Het is een prachtige gemeente die heel veel te bieden heeft. Ik denk dat ik daarin een rol in kan spelen om ervoor te zorgen dat iedereen straks denkt: 'Wauw, wat is het gaaf om in Voorne aan Zee te wonen. Maar ook om ervoor te zorgen dat de gemeente benaderbaar is en dichtbij de mensen staat'. Dat heb ik ook altijd in mijn wethouderschap gedaan. Als burgemeester wil ik dat ook doen", zegt hij enthousiast.

Morgen begint het avontuur dan echt voor Scheepers. Om 19.00 uur begint de extra raadsvergadering waarin hij benoemd wordt tot de burgemeester van Voorne aan Zee.

Daarmee komt een einde aan het afscheid nemen van Hilversum, wat hij als lastig heeft ervaren. Nu is het nog schaven aan zijn speech. Morgen nog even hardlopen om fris en fruitig om met zijn jonge gezin naar hun nieuwe gemeente te gaan. "Dit is een goede plek voor ons", meldt hij vol overtuiging.