ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vrijwilligers Bussums weggeefwinkeltje hard op zoek naar nieuwe plek | NH Gooi

Vrijwilligers Bussums weggeefwinkeltje hard op zoek naar nieuwe plek

  • Regio Bussum
  • Afgelopen dinsdag om 11:30 | bijgewerkt: om 13:27 uur
  • Daan Visser

De deuren van het Weggeefwinkeltje van Bussum-Zuid zijn sinds vorige week permanent gesloten. De vrijwilligers zijn op dit moment hard op zoek naar een nieuwe locatie om hun geliefde en 'broodnodige' Weggeefwinkeltje nieuw leven in te blazen. 

De vrijwilligers van het Bussumse Weggeefwinkeltje
De vrijwilligers van het Bussumse Weggeefwinkeltje|NH Media

Waar de ruimte in de oude gymzaal vorige week nog volstond met kleding, huisraad en andere spullen om weg te geven, is het nu akelig stil en leeg. Zo leeg dat de stem van vrijwilliger Lidwien Egelie door de ruimte echoot. "Hier stonden de kledingrekken, hier de schoenen en hier de bordspellen", vertelt ze terwijl ze een kleine rondleiding geeft. Alleen de lege kasten staan er nog, maar ook die worden binnenkort weggegeven.

Sinds de oorlog in Oekraïne staat het weggeefwinkeltje op het terrein van de Groene Ruijter in Bussum-Zuid. Het begon als een weggeefwinkel voor Oekraïense vluchtelingen, om spullen die niet met het transport meegingen weg te geven. In januari konden ook andere hulpbehoevenden langs bij de winkel. "Ik denk dat we zeker 400 gezinnen structureel helpen." 

Deuren sluiten

Maar sinds de opening van de winkel was het voor de vrijwilligers ook duidelijk dat de huur op de Groene Ruijter een keer opgezegd zou gaan worden. Per 1 juli moest er plaats gemaakt worden voor een zogenoemd circulair ambachtscentrum. Afgelopen donderdag was de laatste dag dat de 'klanten' langs konden komen en werd er emotioneel afscheid genomen. 

De tekst gaat door onder de foto's.

Alle overgebleven spullen gingen naar verschillende goede doelen of naar op transport naar Oekraïne zelf. "De babyspullen zijn bijvoorbeeld naar Stichting Babyspullen gegaan. Incontinentiemateriaal dat te groot is voor vrouwen is naar de Oekraïense sluipschutters gegaan. Die kunnen natuurlijk geen plaspauze nemen", vertelt een vrijwilliger. 

Het nieuws van de sluiting is ondanks het afscheid nog niet bij iedereen aangekomen. Zo staat er in de deuropening een vaste donateur die wordt geconfronteerd met een lege winkel. Even later komt een jonge Oekraïense vrouw binnenlopen. Helaas moet Lidwien haar ook de deur wijzen. 

Nieuwe ontmoetingsplek

Dinsdagochtend komen enkele vrijwilligers nog even samen voor de gezelligheid. Want de Weggeefwinkel was niet alleen een plek om spullen te krijgen, maar diende ook als ontmoetingsplek in de buurt. 

Al snel worden er herinneringen opgehaald en wordt over de toekomst nagedacht. Duidelijk is dat de dames snel de draad weer willen oppakken. Daarvoor zoeken ze nu naar een nieuwe ruimte voor hun weggeefwinkeltje. Het liefst 150 tot 250 vierkante meter met sanitaire voorzieningen, waar ruimte is voor een kopje koffie of thee.