ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Politie informeert Gooise thuiszorg over bankhelpdeskfraude | NH Gooi

Politie informeert Gooise thuiszorg over bankhelpdeskfraude

NH Nieuws / Eva Doesborgh

Coördinatoren van de Gooise thuiszorg verzamelden zich op het politiebureau van Hilversum voor een presentatie over bankhelpdeskfraude. Deze vorm van oplichting treft steeds meer ouderen. "Vooral de senioren die nog thuis wonen kunnen wij lastig bereiken. Maar de thuiszorg komt daar wel over de vloer", legt digitaal wijkagent Lennart Broekhof uit. Door hen te informeren hoopt de politie dat minder ouderen slachtoffer zullen worden.

Voor de criminelen is niks te gek. Ze doen zich aan de telefoon voor als bankhelpdeskmedewerker of politieagent en beweren dat het geld van de ouderen in groot gevaar is. Daarna overtuigen ze hen om hun geld over te boeken naar een 'veilige kluisrekening'. Of ze halen bijvoorbeeld de pinpas op, nadat ze de oudere de pincode hebben ontfutseld.

Het publiek herkent de verhalen, zo ook Chantal Witteveen. Zij is individueel begeleider van ouderen met dementie en verslavingsproblematiek. "Mijn cliënten kunnen in een half uur of een uur later weer bedrogen worden, omdat ze het dan vergeten zijn." Daar heeft zij dan ook iets op bedacht: "Ik maak briefjes en leg die naast de telefoon. Daar staat op dat als iemand van de bank belt, dat ze moeten ophangen."

En bij deze tip sluit wijkagent Lennart zich aan. "Banken zullen nooit opbellen met dit soort vragen", vertelt hij. "En de politie ook niet. Als dit gebeurt, hang dan meteen op."

Schaamte

Dat klinkt misschien iets makkelijker gezegd dan gedaan. De criminelen zijn volgens de wijkagent echte professionals. "Ze weten precies wat ze doen, en wie ze als slachtoffer kiezen", legt hij uit. Het is dus niet gek dat steeds meer senioren de dupe worden.

Toch voelen veel ouderen zich beschaamd als dit ze overkomt. "Ze voelen zich dom en schamen zich", vertelt Jos Polak van Slachtofferhulp Nederland. Maar volgens hem hoeven zij zich niet zo te voelen. "Het overkomt heel veel mensen. Die criminelen zijn zo geraffineerd dat iedereen erin kan trappen."

De politie roept slachtoffers op om zo snel mogelijk aangifte te doen. Dit vergroot de pakkans aanzienlijk.