ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent In de ban van Hollandse luchten: Sam zet Hollandse traditie voort met zijn werk | NH Gooi

In de ban van Hollandse luchten: Sam zet Hollandse traditie voort met zijn werk

  • Vrijdag 28 juni om 16:30 | bijgewerkt: om 22:03 uur
  • Ron Flens

De jonge kunstschilder Sam Werkhoven won eerder dit jaar de Dooyewaardprijs. Hij mag een jaar lang wonen en werken in één van de atelierhuisjes in Blaricum van de Dooyewaard stichting. Sam is in de wolken met de prijs: "Dat ik hier mag werken in deze stille omgeving is een groot cadeau."

NH Nieuws

"Let maar niet op de rommel, ik ben de laatste tijd nogal druk geweest met afronden van werk voor een tentoonstelling in Naarden", zegt Sam terwijl hij een rondleiding door de atelierwoning in Blaricum geeft.

"Meestal kook ik wel zelf, maar ook dat is er een beetje bij ingeschoten." Het is hem vergeven. Hij heeft een aantal prachtige doeken gemaakt. Op sommigen zijn kale boomtakken te zien die afsteken tegen een gebroken grijze lucht. Op een ander groot schilderij zien we alleen maar dreigende, donkergrijze wolken.

Mooi stil plaatje

"Inspiratie doe ik vaak op als ik fiets", vertelt Sam. "Dan zie ik zo'n boom in die leegte van de lucht. Dat vind ik dan een mooi, stil plaatje. En die stilte wil ik dan graag verbeelden." 

Sam mag een jaar lang wonen en werken in een van de huisjes die de Dooyewaard stichting beheert. De stichting komt voort uit de erfenis die de twee broers Jacob en Willem Dooyewaard achterlieten. Zij waren Amsterdamse schilders die uiteindelijk in het Gooi terechtkwamen en eind vorige eeuw stierven in Blaricum.

"Ik heb op de academie in Utrecht gezeten en woonde ook in die stad", vertelt Sam. "Het is nu heerlijk om hier in dit fijne huisje in deze rustige omgeving in Blaricum te mogen werken." 

Tekst gaat door onder de foto.

Snapshot Video 251379 (03:17)
Sam bij het atelierhuisje van de Dooyewaard stichting in Blaricum |NH Media

Met zijn schilderijen vol wolken en luchten staat Sam in een echt Hollandse traditie. In de 17e eeuw werd schilder Jacob van Ruisdael beroemd om zijn wolkenschilderijen. Later schilderden impressionisten zoals Hendrik Willem Mesdag, Jan Hendrik Weissenbruch en kunstenaars van  de Haagse School en leden van de Cobra-beweging dramatische luchten. "Ik vind het mooi om in zo'n rijke traditie te staan", zegt Sam. "Maar ik ben nog maar net begonnen."

Tijdvertragend

Sam is een levendige prater en geeft ook toe dat het best druk in zijn hoofd is. Schilderen maakt hem rustig. "Het mooie van een schilderij is dat het heel stil is. Het vertraagt de tijd", vertelt hij.

"In deze tijd van TikTok, Youtube en Instagram is het beeld heel snel en vluchtig. Een schilderij is het tegenovergestelde. En dat het stille beeld mij en ik hoop ook veel anderen kan grijpen, vind ik mooi." 

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Sam Werkhoven
Detail van een werk van Sam Werkhoven |NH Media

Werken van Sam Werkhoven zijn tot en met 25 augustus te zien op de expositie Sometimes it snows in april in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.