ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Buurt kan opgelucht ademhalen: Hilversum trekt stekker uit bouwplan | NH Gooi

Buurt kan opgelucht ademhalen: Hilversum trekt stekker uit bouwplan

  • Woensdag 19 juni om 15:48 | bijgewerkt: woensdag 26 juni om 11:59 uur
  • Ingmar Meijer & Erik Bootsman (NH Gooi)

Bewoners van Hilversum-oost kunnen opgelucht ademhalen, de gemeente heeft de stekker getrokken uit het bouwplan van het Venetapark. Daar moesten zo'n tweehonderd huizen komen. De buurt was het niet eens met dit plan. Al met al worden er in het hele postcodegebied 1.800 huizen gebouwd en dat vindt de buurt te veel. 

Hilversum luchtfoto
Hilversum luchtfoto|Gemeente Hilversum

De herontwikkeling van het Venetapark staat al jaren in de planning. Vier jaar geleden sloten de gemeente en vier grondeigenaren een deal met elkaar. Maar verder dan een verkenning naar de mogelijkheden van het bouwen van nieuwbouwwoningen is het niet gekomen. 

Volgens de gemeente is het de ontwikkelaars niet gelukt om tot een haalbaar plan te komen, dat binnen de vastgestelde gemeentelijke regels past. Mede door de gestegen bouwkosten van de afgelopen jaren zijn de grondeigenaren er niet in geslaagd om een partij te vinden die op deze plek kan bouwen. 

Wisselend contact

Niet alleen de kosten hebben bijgedragen aan het stopzetten van dit plan. Drie jaar geleden ging een van de drie grondeigenaren failliet. "Vanaf dat moment is het contact vanuit de initiatiefnemers met zowel de gemeente als de omgeving wisselend geweest", aldus kersverse wethouder Edwin Göbbels in een brief aan de gemeenteraad.

Deze opstelling heeft er volgens Hilversum voor gezorgd dat het plan op weinig steun kon rekenen van de buurt. Vanaf vorig jaar zou er helemaal geen contact meer zijn geweest vanuit de eigenaren met de gemeente. 

Beëindigen

Uiteindelijk heeft gemeente Hilversum besloten heeft de overeenkomst te beëindigen. Dat betekent dat er geen 196 woningen en vijfhonderd vierkante meter aan bedrijfsruimte komen. 

Een grote noodzaak om de boel op de schop te gooien op het Venetapark is er niet, zo stelt de wethouder. In zijn brief vertelt hij dat er vorig jaar nog bedrijfspanden zijn verhuurd, waarvan er nu nog één gehuurd wordt.

"In vergelijking met bijvoorbeeld de ontwikkellocatie Korte Noorderweg functioneert dit bedrijventerrein nog voldoende"
wethouder Edwin Göbbels in brief aan de gemeenteraad

"Dit laat zien dat het bedrijventerrein op dit moment nog interessanter is voor de verhuur van bedrijfsruimten, dan voor een totale herontwikkeling. In vergelijking met bijvoorbeeld de ontwikkellocatie Korte Noorderweg functioneert dit bedrijventerrein dan ook nog voldoende en heeft het ook nog een acceptabele ruimtelijke kwaliteit", luidt zijn conclusie. 

Te gortig

Vooralsnog is het stoppen van het bouwplan vooral goed nieuws voor de buurt. Veel inwoners van Hilversum-oost vinden de komst van 1.800 nieuwe woningen in dit toch al dichtbevolkte gebied veel te gortig. Dat gaat volgens hen leiden tot onleefbare wijken, al heeft de Raad van State eind mei nog beoordeeld dat Hilversum gewoon verder mag gaan met al deze plannen. 

Bewoners moeten niet te vroeg juichen, want de wethouder stelt wel dat 'herontwikkeling van het Venetapark in de toekomst nog steeds mogelijk is', al zitten daar wel wat extra haken en ogen aan nu vanwege het beëindigen van de overeenkomst.

Elders ontwikkelen?

En doordat er nu bijna tweehonderd woningen wegvallen op het Venetapark komt er extra ontwikkelruimte vrij in 1221 voor 2030. Volgens de gemeente is de herontwikkeling van de Larenseweg, jarenlang het onderkomen van broedplaats Vonk in de wijk, nu een stuk kansrijker geworden.