ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Goed toeven: Laren is de meest leefbare gemeente van Nederland | NH Gooi

Goed toeven: Laren is de meest leefbare gemeente van Nederland

  • Maandag 17 juni om 21:32 | bijgewerkt: woensdag 19 juni om 13:44 uur
  • Erik Bootsman (NH Gooi)

Laarders weten het zelf natuurlijk al lang, maar het is goed toeven in hun gemeente. Sterker nog: Laren komt uit de bus als de meest leefbare gemeente van Nederland. Dat stelt althans onderzoeksbureau Atlas Research. Vooral in kleine woonplaatsen is het erg fijn wonen, zo blijkt uit het onderzoek. Het rapport heeft dan ook de naam 'Geluk in een klein hoekje' gekregen.

De Brink in Laren
De Brink in Laren |NH Media / Ingmar Meijer

Het onderzoek heeft gekeken naar meerdere factoren die bepalend zijn voor de leefbaarheid. 

De onderzoekers hebben hierbij vooral gelet op de bereikbaarheid van basisvoorzieningen in woonplaatsen. Basisvoorzieningen zijn bijvoorbeeld huisarts, apotheek, zwembad, supermarkt, warenhuis, bibliotheek, bioscoop, café en treinstation.

Dit is de meetmethode die ook door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt gebruikt. Als veel van deze zaken binnen 15 minuten te bereiken zijn, stijgt een woonplaats op de lijst.

Ook Blaricum doet het goed

Laren blijkt dus hoog te scoren op veel van de meetpunten en komt daarmee op nummer één. Overigens is Laren niet de enige Gooise gemeente die het goed doet: buurgemeente Blaricum staat op een nette zesde plek. 

Top 5 leefbaarste plaatsen in Nederland

Plaats                          Beoordeling

1 Laren                        Uitstekend
2 Bergen (NH)            Uitstekend
3 Santpoort- Noord   Uitstekend
4 Oosterbeek              Uitstekend
5 Haren (GR.)              Uitstekend