ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Mee met grote handhavingsactie in de Gooise natuur: afvaldumpingen, loslopende honden en kampvuurtjes | NH Gooi

Mee met grote handhavingsactie in de Gooise natuur: afvaldumpingen, loslopende honden en kampvuurtjes

  • Maandag 17 juni om 19:32 | bijgewerkt: dinsdag 18 juni om 08:31 uur
  • Lisa Dekker

Afvaldumpingen, loslopende honden en tentjes van verwarde mensen. Boswachter John Didderen ziet het allemaal voorbijkomen in de Gooise natuurgebieden. Afgelopen weekend hielden boswachters van het Goois Natuurreservaat een grote handhavingsactie. Grote vangsten bleven dit weekend echter uit: "Voetbal, Vaderdag en het slechte weer spelen mee."

NH Nieuws

Het hele weekend controleerde boswachter John Didderen natuurliefhebbers in 't Gooi. Op loslopende honden, brommers op fietspaden en illegale afvaldumpingen bijvoorbeeld. Dat is 'gewoon' zijn werk, maar dit weekend deed John mee aan een grote handhavingsactie van het Goois Natuurreservaat in samenwerking met andere natuurhandhavingsorganisaties.

Zo waren Natuurmonumenten, Waternet, de gemeente Wijdemeren en de provincie allemaal tegelijkertijd bezig aan de actie in de Gooise natuurgebieden. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Boswachter John houdt de Gooise natuur leefbaar voor mens en dier
Boswachter John houdt de Gooise natuur leefbaar voor mens en dier|NH Media

Het Goois Natuurreservaat bestaat uit zo'n 3.000 hectare natuur, waar John en zijn collega-boswachters de regels handhaven. Zo mogen mensen na zonsondergang en voor zonsopgang niet meer in de natuurgebieden zijn. Voornamelijk om daar de dieren niet te verstoren. Loslopende honden komt John het meeste tegen tijdens zijn diensten, vertelt hij, maar in deze tijd van het jaar valt er volgens hem nog iets anders op.

"Nu de eindexamens klaar zijn, zie je weer meer jeugd in de natuur die overlast veroorzaken. Ze maken kampvuurtjes, drinken en roken daar", vertelt John. Regelmatig rijdt hij daarom een rondje op de vaste plekken waar veel vuurtjes worden gestookt. Deze dienst stuit hij niet op een heterdaad, maar de sporen van de vorige vuurtjes zijn nog zichtbaar.

Tekst loopt door onder de foto.

Illegale kampvuurtjes in de Gooise natuurgebieden
Illegale kampvuurtjes in de Gooise natuurgebieden|NH Media

Steeds vaker komt John mensen met psychische problemen tegen. Ze overnachten steeds vaker in tenten in het bos. "Dat gebeurt wel een paar keer per jaar. De ene keer blijkt het van een crimineel te zijn die op doortocht is. De andere keer is het iemand met een psychische achtergrond, die dakloos is."

Veel middelen om verwarde personen te helpen, heeft John als boswachter niet. Daarom werkt hij ook veel samen met de politie en met GGZ-instellingen.

Niet zwart-wit

Dit weekend was de opbrengst van de grootschalige handhavingsactie schaars, op een afvaldumping en wat brommers op fietspaden na. Het slechte weer, de voetbalwedstrijd van Oranje en Vaderdag spelen volgens John ongetwijfeld een rol. 

Tekst loopt door onder de foto.

Afvaldumping in de Gooise natuur
Afvaldumping in de Gooise natuur|NH Media

Op een gemiddelde dag ziet de boswachter vooral hondeneigenaren die hun viervoeter los laten lopen. Dat mag volgens de regels niet, toch schrijft John niet altijd een bon uit.

"Het is natuurlijk niet altijd zwart-wit. Je wil mensen ook een natuurbeleving bieden. Als een groepje jongeren bijvoorbeeld een natuurkever van dichtbij aan het bekijken is, dan is dat educatie en geen overlast."

Door de vingers

John ziet daarom ook weleens iets door de vingers. "Dat noemen we artikel van vijf. Je ziet het door de vingers", lacht hij. 

Het is volgens John namelijk niet altijd opzet dat mensen de regels overtreden. “Ik noem het altijd burgerlijke ongehoorzaamheid. We weten dat het niet de bedoeling is, maar toch doen we het.”