ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Mysterieuze gijzeling: wat heeft er zich afgespeeld in vervallen Larense villa? | NH Gooi

Mysterieuze gijzeling: wat heeft er zich afgespeeld in vervallen Larense villa?

  • Regio Laren
  • Thema Wonen
  • Vrijdag 14 juni om 08:00 | bijgewerkt: om 10:35 uur
  • Lisa Dekker

Er is nog veel onduidelijk over wat er zich maandagavond in een vervallen huis aan de Rijksweg Oost in Laren heeft afgespeeld. Een man zou daar mogelijk urenlang zijn gegijzeld en mishandeld. Drie verdachten werden dinsdag opgepakt. Zij zitten nog vast. De eigenaar van de woning wil geen commentaar geven.

Plaats delict aan de Rijksweg Oost Laren
Plaats delict aan de Rijksweg Oost Laren|Inter Visual Studio / Casper Bunschoten

Een oplettende voorbijganger belde dinsdag de politie nadat hij een verdwaalde man langs de snelweg zag lopen. Hij zou urenlang zijn gegijzeld en mishandeld in een vervallen huis, iets verderop aan de Rijksweg Oost in Laren.

De politie rukte massaal uit naar de villa, die al enige tijd zou zijn bewoond door krakers. Daar arresteerde de politie twee verdachten op verdenking van gijzeling en mishandeling. Een andere verdachte werd in de buurt aangehouden. Ook werden er vier honden meegenomen.

Italiaanse krakers

Over de toestand van het slachtoffer en de relatie van de verdachten met het huis kan de politie op dit moment nog niets zeggen. De bewoners van het huis zouden krakers zijn, die in maart een ander huis aan de Franslangeveldlaan in Laren hebben geraakt. Zij zouden volgens buurtbewoners deel uitmaken van een krakerscollectief. 

Destijds zeiden deze krakers tegen NH dat dat zij Italiaanse kunstenaars zijn. "We zijn een groep muzikanten en we zoeken een plek om te leven", zei een van de krakers toen tegen NH.

Buurtbewoners aan de Franslangeveldlaan zeggen tegen NH dat de krakers al enige tijd aan de Rijksweg Oost woonden, voordat zij in maart dit jaar het huis in hun straat kraakten. Dat huis stond al zo'n dertig jaar leeg. Andere bronnen zeggen dat de krakers al zo’n twee jaar in de vervallen villa aan de Rijksweg Oost woonden en dat het daar juist zou gaan om een anti-kraakwoning met toestemming van de eigenaar.

Eigenaar in het buitenland

De eigenaren van de vervallen villa zitten in het buitenland en willen geen commentaar geven op de zaak. Zij zouden het huis willen verbouwen en nog bezig zijn met het op orde krijgen van de juiste papieren.

Vervallen woning aan de Rijksweg Oost in Laren
Vervallen woning aan de Rijksweg Oost in Laren|NH Media

Vanaf de openbare weg is te zien hoe vervallen het huis is. Afval ligt verspreid over het terrein; ramen zijn kapot en er is graffiti op het huis gespoten.

Onderzoek loopt nog

Wat er zich nu precies heeft afgespeeld maandagavond op het terrein blijft vooralsnog onduidelijk. De politie zit nog midden in het onderzoek. De verdachten zitten in ieder geval nog vast, laat de politie weten.

Hoogstwaarschijnlijk wordt vrijdag bekend of de verdachten langer vast blijven zitten en of ze worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.