ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Jazzy orkest The Ramblers gaat richting 100-jarig bestaan: "Net zo Hollands als HEMA" | NH Gooi
  • Zaterdag 18 mei om 16:00 | bijgewerkt: om 16:24 uur
  • Ron Flens

Het orkest The Ramblers begon in de jaren twintig als radiodansorkest en scoorden in de loop der jaren meerdere Nederlandstalige hits. The Ramblers bestaan nog steeds en stevenen in hun huidige bezetting af op een 100-jarig jubileum. Orkestleider Loet van de Lee wil vernieuwen, maar ook zeker het oude reportore koesteren. "The Ramblers zijn eigenlijk een soort immaterieel erfgoed." 

NH Nieuws

"Het unieke van The Ramblers is dat ze eigenlijk aan de basis van de Nederlandse jazz en popgeschiedenis staan", vertelt Van der Lee, die sinds enige jaren de nieuwe bandleider is van de huidige Ramblers. Het orkest begon als jazzy entertainment orkestje en groeide met de opkomst van de radio in de jaren dertig uit tot de populairste band van Nederland. Ze scoorden hits met liedjes als Wie is Loesje, Dag schatteboutje en Het boemeltje naar Purmerend. "Ze hebben tot de jaren 60 gedomineerd en de muziekgeschiedenis handen en voeten gegeven", zegt Van de Lee. "The Ramblers zijn in wezen immaterieel erfgoed."

Snapshot Video 250526 (09:51)
Ramblers bandleider Loet van de Lee NH Media

Maar The Ramblers waren meer dan hun schattige liedjes; ze speelden ook nu een eigen Hollandse variant van de jazz die in de jaren 20 uit Amerika kwam overwaaien. "The Ramblers gingen aan de haal met de jazzmuziek en swing uit Amerika. Muziek die harmonisch en ritmisch veel ingewikkelder was dan de bestaande muziek", vertelt gitarist van de huidige Ramblers Marcel Karreman. "Ze hadden commercieel succes met Nederlandse hitjes, maar het waren echt wel jazzmuzikanten."

The Ramblers anno 2024 combineren nog steeds die twee facetten. Aan de ene kant koesteren ze de nostalgische Nederlandstalige liedjes, maar aan de andere kant willen ze ook vernieuwend zijn en echte jazz spelen. De komst van popzangeres Janne Schra is een voorbeeld van die modernisering en meegroeien met de tijd. "Het was een superleuke kans om met zo'n band te spelen", vertelt Schra. "Met Room Eleven had ik ooit jazzy pop gemaakt, maar nu kon ik echt jazz maken. En het is een fantastische band met heel veel power." Op de vraag of Janne nu het moderne gezicht is van The Ramblers reageert ze met een brede lach. "Dat zou ik wel een hele eer vinden."

Snapshot Video 250526 (10:57)
Janne Schra en The Ramblers NH Media

"Ik zal mij altijd hard maken voor het modern blijven denken, het opnemen van nieuwe elementen in onze eigen Ramblers-stijl", vertelt gitarist Karreman. "Misschien spelen we binnenkort wel Europapa!" 

Met respect voor het verleden van de oude Ramblers en de wil zich te blijven ontwikkelen gaan de nieuwe Ramblers rustig richting 2026. Dat jaar is het 100-jarig jubileum. Misschien worden ze dan ook wel de Koninklijke Ramblers. "De HEMA is al koninklijk en die komen ook uit 1926", vertelt Karreman. "Als er een Hollandser merk bestaat dan de HEMA dan zijn dat The Ramblers wel."

Snapshot Video 250526 (10:52)
Janne Schra en The Ramblers van nu NH Media

Op Tweede Pinksterdag zendt NH een registratie van een concert uit dat The Ramblers in januari van dit jaar gaven in Het Concertgebouw in Amsterdam. De uitzending begint om 17.10 uur. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren