ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ondanks 'Groenplan' in Huizen verdwijnen nog steeds meer bomen dan erbij komen | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Vrijdag 10 mei om 15:33 | bijgewerkt: om 16:30 uur
  • Pieter Witte

Over een periode van twee jaar tijd zijn er in de gemeente Huizen maar liefst 428 bomen gekapt. Daar kwamen een luttele tien bomen voor terug en drie groene reuzen zijn herplant. In het 'groenplan' staat dat de gemeente, na het afronden van de snelle busverbinding (HOV), nieuwe bomen aanschaft en gaat planten. Hoeveel is nog niet duidelijk. Ook zullen bomen die nu nog opgeslagen staan in de ‘bomenbank’ een nieuw plekje krijgen.

Huizermaatweg in Huizen
Zuiderzee - Huizermaatweg NH Media

Rondom de Huizermaatweg in Huizen zijn in verband met de aan te leggen snelle buslijn, ook wel HOV genoemd, veel bomen gekapt. Recentelijk is nog wel een aantal bomen geveld maar dat had niet te maken had met nieuwe buslijn, stelt de gemeente. Voor het HOV-project zijn de afgelopen tijd dus niet nog extra bomen gesneuveld. Maar omdat het werk aan de nieuwe busbaan enige tijd stil heeft gelegen, was de tijdelijke situatie met gekapte bomen wel langer zichtbaar, luidt de uitleg.

Meer of minder?

Maar komt er per saldo nou meer groen bij in Huizen? Of blijft het aantal bomen gelijk? Een inventarisatie leert dat in elk geval de afgelopen twee jaar het feitelijk een kaalslag is geweest. In 2022 en in 2023 zijn maar liefst 428 bomen gekapt, waar welgeteld tien nieuwe bomen voor in de plaats kwamen. 74 bomen werden behouden en zijn naar de 'bomenbank' verplaatst, om later weer een eigen plekje te krijgen.

Het wachten is op de afronding van het HOV-project, de snelle busverbinding met Hilversum. Als dat klaar is moet ook de inrichting van het groen van start gaan. Het Huizer ‘groenplan’ voorziet in de herplanting van bomen die tijdelijk waren 'opgeslagen' en de gemeente schaft ook een partij nieuwe bomen aan. Hoeveel is op dit moment onduidelijk.

Bomen bijhouden

Wel is bekend dat dit jaar nog 51 bomen zijn geveld, omdat ze ziek, zwak of misselijk waren of door vandalisme, storm of ouderdom waren aangetast. Dit aantal zal volledig herplant worden op de plekken waar ze stonden. Voor het kappen van deze bomen had de gemeente een omgevingsvergunning nodig. Voor kleinere bomen, die ook neergehaald zijn, geldt dat niet.

Het bijhouden van bomen blijkt een doorlopend proces, want elk jaar vindt een veiligheidsinspectie plaats. Daarbij komt elke boom een keer in de vier jaar aan de beurt. Na deze inspectie is duidelijk hoeveel bomen de gemeente dat jaar moet omhakken. In totaal heeft Huizen zo'n 22.000 zuurstofproducenten te verzorgen.

Bomenbeleid

In de zomer van dit jaar gaat het nieuwe bomenbeleid van de gemeente Huizen in. Inwoners mochten meedenken over de invulling hiervan. Regels met betrekking tot kap en bescherming van bomen zijn herzien maar wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Het definitieve beleid is naar verwachting eind juli klaar.

Waarschijnlijk zal de gemeente wel minder kapvergunningen aan particulieren gaan verlenen, om de “groene uitstraling in een wijk te behouden”.

Genoeg

Navraag bij inwoners zou hebben opgeleverd dat men vindt dat er in de meeste buurten genoeg bomen staan. Alleen de Filosofenbuurt en Bovenmaat Noord zouden een stuk groener kunnen. Inwoners willen daar graag meer bomen zien staan. Maar iedereen is het er kennelijk over eens dat de gemeente Huizen overal meer bomen zou moeten planten.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 20:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren