ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Eindelijk nieuw leven in voormalig Huizens sterrenhotel: "Impuls voor nieuw bezoekerspubliek" | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Vrijdag 10 mei om 15:10 | bijgewerkt: om 16:37 uur
  • Ingmar Meijer

Een compleet nieuwe toekomst ligt in het verschiet voor Hotel Newport. SVE Group uit Loosdrecht heeft grootse plannen met het voormalige sterrenhotel in Huizen, dat in 2017 failliet ging. Naast zo'n honderd hotelkamers en serviceappartementen komt er ook nog een half verdiepte parkeervoorziening, waarbij de auto's buiten het zicht staan. "Er moet een levendige gemeenschap ontstaan", zo klinkt het. 

Hotel Newport
Daan Visser

“Het bestaande gebouwcomplex krijgt een nieuwe uitbreiding waarmee de gastvrijheid van het hotel- en horecadeel totaal vernieuwd wordt en een impuls krijgt voor een nieuw bezoekerspubliek. Daarnaast zullen er hotel serviceappartementen bijgebouwd worden met een riant uitzicht op het Gooimeer.”

Dat is te lezen in het herontwikkelingsplan voor het hotel aan de Labradorstroom in Huizen. Naast 48 hotelkamers met in totaal 192 slaapplaatsen moeten er ook 48 nieuwe hotelserviceappartementen komen. Die serviceappartementen zijn dure woningen die ook van alle diensten in het hotel gebruik mogen maken.

Het exacte aantal is nog niet definitief. Verder moet hele complex een nieuw leven krijgen met functies als het restaurant, de lobby, de ontvangst, de wellness, de spa en de (outdoor) gym.

Beste hotel van het land

Inmiddels is het hotel al zeven jaar dicht: in 2017 werd het 4-sterrenhotel failliet verklaard. Dat was twintig jaar na de opening. In de tussentijd werd het Huizer hotel nog uitgeroepen tot het Beste Hotel van Nederland. Dat was in 2011. Maar daarna ging het al snel bergafwaarts, mede door de hoge huurprijs, de personeelskosten en de aanwezigheid van de nodige concurrentie in de directe omgeving. Sinds eind maart 2022 is het een opvanglocatie voor gevluchte Oekraïners.

In september 2018 koopt de in Loosdrecht gevestigde vastgoedorganisatie Hotel Newport. SVE Group is al langer bezig met plannen maken voor deze locatie aan de Labradorstroom. Er waren eerder al plannen voor onder meer recreatiewoningen in dit stadspark, maar dat stuitte op verzet van de Huizer politiek.

Daarna is overgegaan op een ander idee. Uit een brief van de gemeente blijkt dat er in 2022 al advies is gevraagd over de ontwikkelingsvoorwaarden die gelden op dit schiereiland. Verder is de buurt al betrokken geweest bij de voornemens en heeft de commissie Fysiek Domein zich vorig jaar al gebogen over gepresenteerde schetsen. 

"Het nieuw te bouwen volume bestaat uit negen lagen, inclusief parkeerdek met een hoogte van 26 meter vanaf peil"
Ontwikkelende partij

Volgens de brief van wethouder Roland Boom gaat het oude Newport tegen de vlakte en verrijst er een compleet nieuw pand, dat trapsgewijs naar boven afloopt. De totale oppervlakte van de nieuwbouw is 14.600 vierkante meter. “Het nieuw te bouwen volume bestaat uit negen lagen, inclusief parkeerdek met een hoogte van circa 26 meter vanaf peil”, staat in het herontwikkelingsplan. 

"Historisch gezien heeft het complex altijd een prestigieuze uitstraling gehad. Ons streven is om het nostalgische karakter te herstellen door de klassieke elementen van het ‘oude’ gebouw te verweven met nieuwe, duurzame elementen", meldt de ontwikkelende partij over de herontwikkeling.

Luxueus

Als het nieuwe hotel Newport zover is, dan richten de eigenaren zich op twee doelgroepen. Het concept is bedoeld voor ‘luxueus shortstay’ voor weekendgasten: mensen die een weekendje weggaan en dan willen vertoeven op een plek aan het Gooimeer. En dan is er nog het langere zakelijke verblijf, zoals een maximaal verblijf van zes maanden. Door de mix van koop, huur en kort en lang verblijf moet er volgens de initiatiefnemer 'een diverse en levendige gemeenschap ontstaan'.

Komende woensdag komt het voorstel voor Hotel Newport aan bod tijdens een commissievergadering. Het college hoopt dat de raad een positief advies wil geven, zodat de ontwikkelaar verder kan gaan met het verder uitwerken van de plannen.  

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
  • Muziek & Informatie | Morgen om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • ONAIRWIN | Morgen om 19:00.
  • Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
  • Scherp de Zeis | Morgen om 21:00.
  • Bruisend Nederpop, met Hylke Steggerda.
Net gemist?

All Inclusive

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren