ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Klachten van Hilversumse winkeliers: veel bedelaars op straat en er is weinig aan te doen | NH Gooi
  • Woensdag 24 april om 06:27 | bijgewerkt: om 11:21 uur
  • Petra de Beij

Er zitten heel wat bedelaars op straat in het Hilversumse centrum. Dat leidt tot een hoop ergernissen onder winkeliers. Het winkelend publiek voelt zich ongemakkelijk bij het zien van deze ogenschijnlijke armoede, maar geven de bedelaars voldoende zodat ze blijven terugkeren. En dat terwijl er niet bepaald wordt gebedeld uit armoede. 

Bedelaar
NH Gooi / Petra de Beij

De bedelaars hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben exact hetzelfde bordje met de tekst 'I am hungry, god bless you'. Voor ze staat een bekertje waar geld in gedoneerd mag worden. Denk je de bedelaars te helpen door wat te eten te geven, dan wordt het zelden of met weinig interesse aangenomen. Cash is beter. 

Hilversum heeft al langer last van deze bedelaars. En het dorp is zeker niet de enige. Ook grote steden als Utrecht, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Alkmaar en Amersfoort worden bezocht door groepen bedelaars. De overeenkomst: weer datzelfde bordje, zelfde tekst, zelfde handschrift. 

Het gaat volgens de gemeente en politie om 'professionele' of 'commerciële' bedelaars. Geen mensen die bedelen uit armoede, maar mensen die bewust met groepen bedelen om er geld aan te verdienen. Wat zo'n bedelaar exact verdient is onduidelijk, maar naar schatting gaat het om bedragen die oplopen tot 130 euro per dag. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Politie stuurt bedelaar weg
Politie stuurt bedelaar weg NH Media / Petra de Beij

De bedelaars worden wel degelijk aangepakt door de gemeente. Hilversum heeft een bedelverbod. Het beleid is om bij overtredingen hiervan direct te beboeten, zeker bij bedelaars die al in beeld zijn bij de handhavers.

Toch keren de bedelaars vaak terug. De gemeente laat weten dat er wordt gekeken naar bijvoorbeeld gebiedsverboden, maar dan moeten de bedelaars meerdere overtredingen op hun naam hebben staan. En daar komt een ander probleem om de hoek kijken: de mensen die bedelen wisselen vaak. 

Niet geven

Het zijn zeker geen dak- of thuislozen uit de regio. Ze hebben dan ook geen recht op opvang, als ze dat al nodig zouden hebben. Het vermoeden van de politie en de gemeente blijft dat het een georganiseerde bende is die mensen voor zich laat bedelen.

De ‘eigen’ dak- en thuislozen, de mensen uit onze eigen regio, hoeven niet te bedelen. De enige echte oplossing om commerciële bedelaars uit de straten te weren is niets meer geven.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 20:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren