ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Comenius College wint opnieuw scholenstrijd Groot Goois Dictee | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Woensdag 10 april om 16:40 | bijgewerkt: donderdag 11 april om 09:29 uur
  • Hugo Peters

Het Hilversumse Comenius College heeft gisteravond voor de tweede achtereenvolgende keer het Groot Goois Dictee gewonnen. Aan het dictee deden twee scholen mee. Ook andere fanatiekelingen uit het Gooi, en daarbuiten, stelden hun spellingvaardigheden op de proef en streden om de winst. 

NH Nieuws

Aan deze editie, die in het teken stond van laaggeletterdheid, deden twee teams van Hilversumse scholen mee; het Gemeentelijk Gymnasium en het Comenius College. Beide streden om de winst van een speciale schoolbokaal, die net als vorig jaar in de handen van het Comenius viel. 

Vorig jaar was het het Comenius College die de winst mee naar huis nam, maar of dat dit jaar weer zou lukken was nog maar de vraag. Toch was de spanning vooraf onder sommige leerlingen nog niet echt voelbaar. Leerlingen van beide teams waren ervan verzekerd dat hun school ging winnen.

Nadat de jury zich had gebogen over de antwoorden, bleek de uitslag niet ver uit elkaar te liggen. Leerlingen van het Comenius hadden bij elkaar opgeteld vijfendertig fouten, negen minder dan die van het Gemeentelijke Gymnasium en grepen hiermee de titel.

Tekst gaat verder onder de foto

Goois dictee
Geconcentreerde gezichten bij het Goois Dictee NH Media

Burgemeester van Hilversum, Gerhard van den Top, heeft voor de leerlingen van beide scholen alleen maar bewondering: “Ik had sowieso meer fouten gemaakt dan de meesten van jullie." Ook benadrukt hij het belang van taalvaardigheid onder jongeren, die de laatste jaren steeds verder achteruit gaat. 

De echte winnaar

Het Goois dictee is gewonnen door de Dordrechtse Randy van Halen, die met maar één fout zijn lijstje van veel gewonnen dictees aanvult. Randy is vaak te vinden bij quizzen en dictees, zo was hij laatst nog te zien bij de spelshow 'Per Seconde Wijzer'. Dat Randy goed kan spellen staat vast, zo won hij als student in 2014 Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. 

Voor deelname aan het Groot Goois Dictee is het niet verplicht om ook in het Gooi te wonen. Zo zaten er, net als Randy, ook een aantal mensen 'van buitenaf' in de zaal. De rivaliteit speelde daardoor op. Zo werden de 'buitenstaanders' bestempeld als ‘knakkers’, door Gooise spellingfanaten die hun regio-titel niet graag uit handen wilden geven.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren