ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Veroordeelde Muider dakdekker blijft klanten voor tienduizenden euro's oplichten | NH Gooi

Veroordeelde Muider dakdekker blijft klanten voor tienduizenden euro's oplichten

  • Maandag 01 april om 08:00 | bijgewerkt: om 10:12 uur
  • Sjoerd Stoop

De meermaals veroordeelde malafide Muidense dakdekker Gerrit Jan ter H. blijft slachtoffers maken met zijn oplichtingspraktijken. Er hangt hem al tijden een celstraf van meer dan drie jaar boven het hoofd. Daar lijkt hij niet van onder de indruk: samen met zeker een van zijn zoons blijkt hij weer voor tienduizenden euro's aan slachtoffers te hebben gemaakt. Een van zijn slachtoffers heeft voor zeker dertigduizend euro aan kosten gemaakt en wordt nog steeds door hem achtervolgd.

Dakdekker stock
Dakdekker stock|Adobe Stock

In het kort

  • De al meerdere keren veroordeelde malafide dakdekker Gerrit Jan ter H. en zijn zoons uit Muiden blijven maar slachtoffers maken met hun oplichtingspraktijken, ondanks een hangende celstraf van meer dan drie jaar. Ze vragen aanbetalingen voor dakwerkzaamheden, maar voeren het werk niet uit of leveren slecht werk af.
  • Ter H. is meerdere keren veroordeeld voor oplichting en heeft een beroepsverbod van vijf jaar gekregen. Ondanks deze veroordeling blijft hij actief in de branche en richtte hij zelfs een nieuw bedrijf op na zijn laatste veroordeling.
  • Een van de slachtoffers, Josefien uit Amsterdam, ging voor bijna dertigduizend euro het schip in. Nadat de dakdekkers eerst steeds niet kwamen opdagen, richtten ze uiteindelijk voor meer dan tienduizend euro aan schade aan.

Dakdekker Gerrit Jan ter H. is een veelpleger. De afgelopen jaren regende het aangiftes tegen hem, zijn zoons en zijn bedrijven. Steevast bedondert hij nietsvermoedende klanten door afspraken te maken over werkzaamheden aan het dak, klanten offertes te sturen, aanbetalingen te eisen en vervolgens maandenlang niets meer van zich te laten horen.

Als klanten dan 'geluk' hebben dat de dakdekkers toch een keer komen opdagen, doen ze hun werk zo slecht dat de ravage alleen maar groter wordt. Veel klanten bleven met een kostenpost van tienduizenden euro's en een gesloopt dak achter. 

Daar kan de Amsterdamse Josefien* over meepraten. Haar dak moest opnieuw bedekt worden en alsof het zo moest zijn zag ze de dakdekkers bij de overburen aan het werk. "Ik dacht: 'Oh, dat is handig'. Die kennen het dak al en weten precies wat ze moeten doen. Ik vroeg meteen of ze ook twee dakkoepels konden plaatsen. Het was allemaal geen probleem. Het klonk allemaal goed en ik ben met ze in zee gegaan. Ze zeiden dat ze een paar dagen later al konden beginnen." 

Dat bleek een verkeerde keuze. Josefien kreeg al snel een gepeperde offerte. De dakdekkers wilden alleen aan de slag gaan als ze vooraf vast de helft van de kosten zou betalen en bij aanvang van de werkzaamheden nog eens een kwart. "Dat klonk allemaal heel logisch. Ze moesten tenslotte ook hun spullen kopen. Ik had nog geen enkele argwaan, maar had ik maar beter geweten", vertelt ze. 

Ze was al snel meer dan tienduizend euro armer, zonder dat haar dak überhaupt was aangeraakt. 

"Slecht weer, een kapotte kraan, een speciale frees die nodig was en gehuurd moest worden. Er was steeds iets waardoor hij niet kon beginnen"
Josefien

Wat Josefien op dat moment nog niet wist, is dat Gerrit Jan ter H., die samenwerkt met zijn zoons, bekend staat als een notoire oplichter.

Vier veroordelingen

Vader Ter H. werd al vier keer veroordeeld voor oplichting en zat ook al eerder vast. De laatste rechtszaak dateert van twee jaar geleden, toen hij door de rechtbank werd veroordeeld tot twee jaar cel en een beroepsverbod van vijf jaar. Daarbovenop moest hij nog eens tien maanden extra de gevangenis is, vanwege een eerdere voorwaardelijke straf. 

Ter H. was het oneens met deze veroordeling en tekende hoger beroep aan. Het gerechtshof bleek streng voor de malafide Muider en veroordeelde hem afgelopen maand zelfs zwaarder dan geëist door justitie. Ter H. moet voor 31 maanden de cel in en moet ook de voorwaardelijke straf van 10 maanden uitzitten, wat hem uiteindelijk een straf van 3,5 jaar oplevert. Daar komt bij dat hij vijf jaar lang het beroep van dakdekker niet mag uitoefenen of een bouwbedrijf mag leiden. 

Ondanks deze zware veroordeling loopt Ter H. nog altijd vrij rond en is gewoon weer aan het werk gegaan. Dat komt doordat hij ook tegen na zijn veroordeling van afgelopen maand in beroep is gegaan. Tot er een definitieve uitspraak is, hoeft hij de cel niet in. 

Door met oplichten

Tot dat moment geldt ook het beroepsverbod niet. Dat is nu precies het probleem. Hij kan zijn werk uitvoeren zonder dat iemand ook maar weet waar de Muidense dakdekkers zich zoal mee bezig houden. Dat hij al een paar keer zwaar bestraft is door de rechter en in de cel, blijkt hem niet tegen te houden om door te gaan met oplichten.

Het meest saillante detail: nog geen week na zijn laatste veroordeling werd het bedrijf opgericht waarmee gewoon door werd gegaan met het oplichten van klanten, zo blijkt uit onderzoek van NH. Ter H. en zijn zoons opereren nu onder M. Dakwerken B.V. en L. Dakwerken B.V.**

"Door hun werk was de hele dakconstructie onveilig geworden. Toen ik er naar vroeg, schroefden ze simpelweg een schroefje in het plafond en zeiden ze dat het zo veilig was"
Josefien

Josefien ontdekte vrij snel dat ze met de verkeerde in zee was gegaan. "Tot de dag dat de dakdekkers zouden gaan beginnen, was ik me van geen kwaad bewust. Ook toen Gerrit de eerste keer de klus moest afzeggen, ging er nog geen belletje rinkelen. Het klonk allemaal geloofwaardig. Slecht weer, een kapotte kraan, een speciale frees die nodig was en gehuurd moest worden. Er was steeds iets waardoor hij niet kon beginnen." 

Er volgden zo tientallen afspraken voor de werkzaamheden, waar de dakdekkers maar niet bij kwamen opdagen. "Toen kreeg ik voor het eerst argwaan. Later ben ik gaan opzoeken met wie ik eigenlijk in zee was gegaan. Ik ben me kapot geschrokken. Gerrit en zijn bedrijf hebben de afgelopen jaren tientallen mensen voor vele tienduizenden euro's opgelicht door werk niet te doen, maar wel dikke facturen te sturen en hun klanten onder druk te zetten om die te betalen. Ik wist toen dat het mis was en dat ik naar mijn geld, al met al zo'n 18.000 euro, wel kon fluiten." 

Grote ravage

Slechts drie keer kwamen Gerrit en zijn zoons wel opdagen om te werken aan het dak van Josefien. Toen begon het grootste probleem echt: in razend tempo werd één grote ravage aangericht.

Tekst gaat door onder de foto's.

"Ze zijn zonder dat ze weten wat ze aan het doen waren gewoon maar gaan zagen in het dak", vertelt ze. "Voor ik het wist was het één grote bende en had ik een dak vol gaten. Er kwamen ook scheuren en lekkages. Toen kreeg ik door dat het amateurs zijn, het hele dak was instabiel geworden. We hebben zelf alles moeten stutten en de lekkages moeten verhelpen. Toen ik er naar vroeg, schroefden ze simpelweg een schroefje in het plafond en zeiden ze dat het zo veilig was", vertelt ze. 

Tienduizenden euro's schade

Josefien vertrouwde het niet en riep er een expert bij. Die concludeerde al snel dat haar dak instabiel was geworden. Daarnaast bleek dat de geplaatste dakkoepels helemaal niet geschikt waren voor woningen, maar alleen voor schuren. "Ik heb een ander bedrijf de schade laten herstellen. Dat heeft me nog eens 14.000 euro gekost, maar nu is alles weer in orde gelukkig." 

Ze heeft verhaal proberen te halen bij het bedrijf van Gerrit en zijn zoons, maar er kwam geen reactie. Ze besloot met een aangetekende brief overeenkomst te ontbinden en een groot gedeelte van haar aanbetaling terug te vorderen. Daar kreeg ze pas veel later een reactie op. Er volgde een dwangsom van de dakdekkers voor 'geleden schade'. Tot op de dag van vandaag wordt ze onder druk gezet om te betalen. Dat weigert ze. 

Tips?

Heb je tips over deze zaak, mail dan naar sjoerd.stoop@nhmedia.nl. Reageer je liever anoniem, neem dan contact op via Telegram

Veel meer slachtoffers

Josefien is allesbehalve het enige slachtoffer van Gerrit ter H., zijn zoons en hun bedrijven. Zo ging onlangs ook haar buurman in zee met de dakdekkers. Hij betaalde voor een flinke klus 4.000 euro aan, kreeg wel spullen geleverd, maar hoorde daarna niets meer. Ook bij hem kwamen ze nooit meer opdagen.

"Ze hoeven ook niet meer te komen", vertelt de buurman stellig nadat hij weet wat de dakdekkers zijn buurvrouw hebben aangedaan. Al beseft hij dat ook hij naar zijn geld wel kan fluiten. 

Eerder werd het Bussumse Denksportcentrum al slachtoffer van de praktijken van Ter H. Het verhaal past perfect in het plaatje van al zijn andere oplichtingen. "Hij was bij de buren aan het werk en zag dat op ons dak ook onderhoud nodig was", vertelt toenmalig manager Kees Flink, die verbaasd reageert als hij hoort dat Ter H. nog vrij rondloopt en niet al ‘wat jaartjes vastzit.

"We waren enthousiast na zijn praatje, hebben opdracht gegeven om aan de slag te gaan. Toen moesten we een paar keer een aanbetaling doen en hebben we hem nooit meer gezien. Steeds kwam er een nieuw smoesje, maar uiteindelijk is er nooit iets gebeurd. We kwamen er achter dat hij een notoire oplichter is. Toen hebben we alle banden verbroken", voegt hij eraan toe. 

Lange lijst aan aangiftes

En zo is de lijst met aangiftes tegen de Muidense dakdekkers ellenlang. Een Amsterdamse politiewoordvoerder bevestigt de aangifte van Josefien, maar stelt ook dat ze niet de enige is. Er zijn meer aangiftes, uit Amsterdam, maar vooral uit 't Gooi, Utrecht en Flevoland. Hoe het nu verdergaat na deze aangiftes is nog onduidelijk. De politiewoordvoerder kan er vanwege privacy niet meer over kwijt. Wel wordt andere gedupeerden aangeraden om ook aangifte te doen.

De kans is aannemelijk dat ook de Hoge Raad oordeelt dat Gerrit ter H. voor langere tijd achter de tralies verdwijnt, met de veroordelingen door de rechtbank en het gerechtshof in het achterhoofd. Er moet wel heel veel aan te merken zijn op een strafproces wil de Hoge Raad ingrijpen. De grote vraag is nu alleen wanneer er duidelijkheid komt en of de oplichtingspraktijken daarmee daadwerkelijk ophouden.

Josefien hoopt met haar verhaal en haar aangifte vooral andere mensen te waarschuwen. "Deze man en zijn zoons moeten gestopt worden. Mensen moeten weten wat deze mensen aanrichten. Blijf er bij weg." 

Dakdekker wuift oplichting weg

Gevraagd naar de nieuwe oplichtingskwesties, wuift dakdekker Gerrit ter H. alle klachten weg. "Deze mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar ik heb ze niet opgelicht. Ik heb een goedlopend bedrijf met meerdere tevreden klanten en een goede omzet, ik heb er niks aan om mensen op te lichten", zegt hij. Wel zegt hij sinds zijn eerdere juridische kwesties geen werk voor particulieren meer te doen, maar alleen voor 'grote bedrijven'. 

"Die oplichtingen zijn klinkklare onzin. Ik draai een omzet van een paar ton. Dat krijg ik niet bij elkaar met wat oplichtingen"
Dakdekker Gerrit ter H.

Geconfronteerd met de klachten van Josefien stelt Ter H. dat zijn bedrijf daar niet voor verantwoordelijk is. "Dat is M. Dakwerken BV, ik ben L. Dakwerken BV", probeert hij de schuld weg te schuiven.

Lang aandringen

Ter H. gaat er aan voorbij dat eerstgenoemde bedrijf niet zomaar een ander bedrijf is, maar het bedrijf van zijn zoon Mitchel. Als hij daarmee geconfronteerd wordt, reageert hij daar pas na lang aandringen op en stelt nogmaals met het werk van zijn zoon niets te maken te hebben. Hij zou slechts ingehuurd zijn voor een specifiek deel van de klus. Verder hebben beide bedrijven volgens hem niets met elkaar te maken. 

Toch lijkt Ter H. ook daar de waarheid te verdraaien. M. Dakwerken BV staat op naam van zijn zoon, maar dat de twee bedrijven afzonderlijk opereren lijkt een te makkelijk verweer.

Op facturen en aanmaningen die Josefien onze redactie laat zien van M. Dakwerken BV staat nota bene het adres van Ter H. in Muiden. "Gerrit had duidelijk de leiding en bepaalde alles, telefonisch had ik vrijwel altijd contact met hem. Alleen als er offertes of facturen gemaakt moesten worden kwam zijn zoon in beeld", aldus Josefien. 

Overigens: ook al zou Ter H. alleen betrokken zijn bij L. Dakwerken BV, ook over dat bedrijf wemelt het online van de klachten. De klachten zijn vergelijkbaar met de klachten van Josefien, haar buurman en andere gedupeerden. 

Eerdere oplichtingen 'onzin' 

Dat Ter H. eerder veroordeeld is voor meerdere oplichtingskwesties doet hij af als een 'hetze tegen hem en zijn zoons'. "Die oplichtingen zijn klinkklare onzin", zegt hij stellig. "Ik heb genoeg bewijs dat ik niemand heb opgelicht, maar daar wil niemand naar kijken. Ik strijd tot het laatst om mijn gelijk te krijgen." 

Ter H. spreekt - overigens onterecht - over slechts enkele aangiftes terwijl hij verder louter tevreden klanten heeft. "Mensen die met mij in zee gaan, omdat ze weten dat ik goed werk lever en ook zien dat die klachten over oplichting onzin zijn. Ik draai een omzet van een paar ton. Dat krijg ik niet bij elkaar met wat oplichtingen." 

Zoon Mitchel is ook gevraagd om een reactie, maar wil niet inhoudelijk reageren. Datzelfde geldt voor Ter H.'s voormalig advocaat Jos Rijser, die hem in de rechtszaak bijstond. Behalve bevestigen dat Ter H. zijn cliënt was, wil hij verder niet op de zaak in gaan. 

Ter H.'s huidige advocaat, Menno van Gaalen, heeft ondanks meerdere contactverzoeken nog niet gereageerd. 

* Josefien is een gefingeerde naam. De echte naam is bekend bij de redactie.

** De namen van Ter H.’s bedrijven zijn geanonimiseerd vanwege privacy. Zowel de rechtbank als het gerechtshof hebben geoordeeld dat deze namen openbaar moeten worden gemaakt, evenals de volledige naam van Ter H. Omdat Ter H. in cassatie is gegaan, is dit nog niet van kracht.