ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Zoektocht naar schilderij dat twintig jaar geleden uit gemeentehuis van Laren werd gestolen | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Thema Kunst
  • Dinsdag 26 maart om 17:00
  • Robbert Bianchi
NH Nieuws

Het centrum van Laren hangt vol met posters waarop een afbeelding van een vrouw te zien is met daarboven de tekst “Vermist: Griet Mist-Calis - Beloning 1000 euro”. Wie verder leest ontdekt dat het niet gaat om een vrouw die vermist wordt, maar om de zoektocht naar een schilderij uit 1909. Het doek werd twintig jaar geleden gestolen uit het toenmalige gemeentehuis van Laren.

Het schilderij Larense vrouw (Griet Smit-Calis) uit 1909 van Martin Borgord
Het schilderij Larense vrouw (Griet Smit-Calis) uit 1909 van Martin Borgord © Foto Lex Boon

De posters zijn het werk van journalist en schrijver Lex Boon. Hij is al meer dan twee jaar op zoek naar dit schilderij van de Noorse schilder Martin Borgord. “Ik schrijf een boek over gestolen kunst en hoe gestolen schilderijen van de onderwereld naar de bovenwereld gaan. Dat deed ik eigenlijk aan de hand van het schilderij Lentetuin van Van Gogh, dat ook hier in Laren is gestolen”, vertelt Lex

Vergeten schilderij

“Ik wilde graag ervaren hoe het is om een kunstdetective te zijn en hoe dat werkt. Per toeval kwam ik erachter dat dit schilderij van Borgard in 2004 ook gestolen is. Alleen iedereen in Laren was het vergeten en nu doe ik een poging om het terug te halen. Misschien ligt het ergens in een schuur of in een kringloopwinkel. Ik hoop dat iemand mij belt”, aldus Lex.

Lex Boon
Lex Boon voor het voormalig gemeentehuis in Laren NH Media

Destijds heeft de gemeente Laren 1000 euro beschikbaar gesteld voor degene met die gouden tip. Volgens Boon is dat een flink bedrag.

“Het schilderij is niet zo heel veel waard. Misschien is de beloning zelfs hoger dan de waarde van het schilderij. Maar ondanks dat is het wel heel belangrijk dat het schilderij wordt gevonden”, vindt hij.

Happy end

Volgens Lex hoort het schilderij gewoon op een mooie plek ergens in Laren. Maar hij heeft ook een persoonlijk belang. “De deadline van mijn boek nadert. De Lentetuin van Van Gogh is gelukkig wel terug, dus het boek heeft een happy end. Alleen is de Borgard nog niet niet gevonden. Daarom hoop ik dat deze posters-actie snel iets oplevert. In die zin is het een beetje een wanhoopsdaad”, vertelt hij lachend. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 20:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren