Een fatbike op een rollerband. Foto: politie
BLARICUM - De Blaricumse Partij wil fatbikes weren in kwetsbare gebieden zoals "schoolomgevingen, smalle of drukke fietspaden en zo mogelijk in delen van woonwijken". Dit om de overlast en het aantal (bijna) ongelukken te verminderen.
De partij wilde dinsdagavond tijdens een gemeenteraad een motie indienen, maar trok die tijdens de vergadering weer terug. Omdat tijdens het gesprek met de andere partijen al bleek dat de motie juridisch niet houdbaar zou zijn.
Volgens de partij moet Blaricum toch creatiever zijn. "Al meer gemeenten hebben alternatieve stappen gezet zoals snelheidscontroles, controle op legaliteit van de fiets met de brede banden (opgevoerden exemplaren) en het weren van fatbikes in bepaalde gebieden."
In de ban
Enschede bant als eerste gemeente van Nederland de fatbike uit het centrum. De raad stemde daar dinsdag wel in met een motie. Zover kwam het in Blaricum niet. Al erkennen veel partijen wel dat er problemen zijn, maar dat het schort aan de uitvoerbaarheid van de motie en de handhaving ervan. De motie komt volgens hen te vroeg en is te kort door de bocht.
Burgemeester Barbara de Reijke begrijpt het gevoel dat er iets aan de overlast en veiligheid gedaan moet worden, maar trekt de uitvoerbaarheid en juridische houdbaarheid van de wensen van DBP eveneens in twijfel. "Er is geen juridisch onderscheid tussen een fatbike en elektrische fiets."
De burgemeester zegde wel toe om het onderwerp regionaal op de agenda te zetten en te bespreken wat er mogelijk is om de controles op opgevoerde fatbikes te versterken. De politie heeft de burgemeester al laten weten de komende maanden meer te controleren.
Op de agenda
De Blaricumse Partij heeft haar ook gevraagd om in regionaal verband de fatbikeproblematiek te agenderen om zo de druk voor regelgeving bij het Rijk op te voeren. Liesbeth Boersen die recent zelf werd aangereden door een fatbike, noemt het Rijk te laks in het zoeken naar oplossingen voor de gevaarlijke situaties die rond fatbikes ontstaan.
Zij vindt daarom dat Blaricum een signaal moet afgeven. "Dat wij als gemeente zeggen dat wij dit niet langer accepteren. Waar een wil is, zoeken wij een weg." Het liefst zou zij de fatbike helemaal verbieden. Maar ze erkent dat dit waarschijnlijk een "brug te ver is".