ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Matthijs is de 'geestelijk vader' van de nieuwe vijver in het centrum van Laren | NH Gooi

Matthijs is de 'geestelijk vader' van de nieuwe vijver in het centrum van Laren

  • Gisteren om 06:00 | bijgewerkt: om 13:42 uur
  • Daan Visser

De verbouwing van de vijver de Coeswaerde in Laren is zo goed als klaar. Donderdagmiddag is met het aanzetten van de fontein de nieuwe versie onthuld aan de inwoners van Laren. Bedenker Matthijs Siers is erg trots op het eindresultaat.

Matthijs Siers, de geestelijk vader van de nieuwe vijver in het centrum van Laren
Matthijs Siers, de geestelijk vader van de nieuwe vijver in het centrum van Laren|NH Media

Met een grote rode knop die niet misstaat bij een spelshow is de fontein aangezet. Daarmee is de vijver officieel gepresenteerd. De ceremonie trekt veel bekijks, waardoor het net ingezaaide gras rond de vijver het eventjes moet ontgelden. 

Dat deze presentatie veel publiek trekt, is niet zo gek. De vijver geldt namelijk als een van dé 'ansichtkaarten' van het brinkdorp. Veel Laarders zijn eraan verknocht, maar volgens de gemeente moest de vijver hoe dan ook op de schop. 

'Geestelijk vader' Matthijs 

Laren voert namelijk al jaren een strijd tegen wateroverlast. Bij zware regenbuien lopen kelders van winkels en huizen rond de Brink vol en stijgt het waterpeil van de Coeswaerde. 

Dus werd er een plan van aanpak bedacht, genaamd Laren Regenklaar. Met meerdere projecten verspreid over Laren is het brinkdorp klaargemaakt voor heftige regenbuien. De grootste maatregel was de aanpak van de vijver. Inwoners van Laren mochten hiervoor zelf ook ideeën aandragen. 

Eén van die plannen kwam van geboren en getogen Laarder Matthijs Siers. Zijn overhemd - bedrukt met koralen en anemonen - verraadt een voorliefde voor natuur en water. 

Het was dus geen verrassing dat Siers met het idee voor een 'natuurlijke vijver' kwam. Hierbij wordt de 'betonnen bak' die de oude vijver was weggehaald. De vijver wordt daarna uitgegraven zodat het water lager komt te liggen en daarmee het overtollige regenwater kan worden opgevangen en weg kan vloeien. "Ik ben echt hartstikke trots dat het er eindelijk ligt", vertelt hij terwijl hij over zijn idee uitkijkt.  

De tekst gaat door onder de foto.

Wat de vijver volgens hem 'natuurlijk' maakt, zijn de leemlaag die op de bodem ligt, de planten die voorzichtig langs de randen groeien en daarmee ook de ruimte die de natuur er krijgt. "Als wij de tijd nemen groeit de vijver uiteindelijk met ons mee."

Juridische strijd op de achtergrond

De verbouwing van de vijver verliep niet zonder slag of stoot. Op de achtergrond was er namelijk een langdurige juridische strijd gaande. 

Twee Laarders vreesden dat de verbouwing het beschermde dorpsgezicht zou aantasten en daarmee ook de lokale economie zou schaden. Samen gingen zij tot het uiterste om de verbouwing tegen te houden. Ze begonnen met een petitie die ruim 2.200 keer werd ondertekend, ze stapten naar de rechter en de bezwarencommissie en ze deden een zogenoemd 'verzoek tot heroverweging'.

Maar telkens kreeg het duo nul op het rekest, waardoor alle politieke en juridische seinen voor de verbouwing op groen kwamen te staan. Dus gaven ze uiteindelijk hun strijd op, waarna de verbouwing in januari van dit jaar van start gingHun strijd zorgde er uiteindelijk voor dat het bouwproject een jaar vertraging opliep.