ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Verbouwing Larense Brinkvijver van start gegaan | NH Gooi

Verbouwing Larense Brinkvijver van start gegaan

  • Maandag 13 januari om 13:25 | bijgewerkt: donderdag 16 januari om 18:07 uur
  • Daan Visser

De verbouwing van de Larense spiegelvijver de Coeswaerde op de Brink is van start gegaan. De vijver wordt verder uitgegraven zodat het overtollig regenwater kan opvangen tijdens heftige buien. 

De Coeswaerde ligt er maandagochtend zoals gebruikelijk rustig bij.
Langs de randen ligt een dun laagje ijs en de eenden zwemmen rond de fontein. Maar op enkele meters afstand rijden vrachtwagens en andere bouwmachines af en aan. De verbouwing van de bekende Brinkvijver gaat namelijk beginnen.

Vrijdag hebben de omringende bomen bescherming gekregen en zijn er witte lijnen op de grond uitgetekend. Deze lijnen geven aan waar de toekomstige voetpaden zullen komen en tot hoe ver de vijver wordt uitgegraven.

Eerst wordt de bestaande vijver leeggemaakt en opgebroken. Daarna wordt deze verdiept en komt er een waterdichte, natuurlijke bodem in, waarna de beplanting kan worden aangebracht. Daarnaast worden er nieuwe wandelpaden om de vijver aangelegd en worden de bestaande paden opgeknapt.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind maart. In het voorjaar van 2026 moet alle nieuwe beplanting zijn aangeslagen en is de hele verbouwing afgerond.

Laren regenklaar

Laren voert al jaren een strijd tegen wateroverlast. Bij zware regenbuien lopen kelders van winkels en huizen rond de Brink vol en stijgt het waterpeil van de vijver de Coeswaerde. 

Dus werd er een plan van aanpak bedacht, genaamd Laren Regenklaar. De grootste maatregel in dit plan is de verbouwing van de vijver op de Brink. Door deze te verbouwen tot een zogenoemde 'natuurlijke vijver' kan overtollig regenwater beter worden opgevangen. Dat moet vervolgens op een natuurlijke manier wegvloeien en wateroverlast voorkomen, zo luidt het idee. De gemeenteraad gaf hiervoor groen licht.

Tegenstand

Maar toch ziet een groep Laarders, onder leiding van Jeroen Ten Kroode en Maria Klingenberg, deze verbouwing totaal niet zitten. In hun ogen gaat het onder andere ten koste van het beschermde dorpsgezicht en de economie van het dorp.

Dus hielden ze een petitie die ruim 2200 keer werd in ondertekend, stapten ze naar de rechter om 'op de pauzeknop te drukken, stapten ze naar de bezwarencommissie en deden ze een 'verzoek tot heroverweging.' Maar al deze pogingen om de verbouwing tegen te houden hadden niet het gewenste effect. 

Uiteindelijk kwamen alle politieke en juridische seinen op groen te staan en gaf de gemeente een startschot voor de verbouwing. Ondanks dat staat er volgende week opnieuw een rechtszaak van het duo bij de voorzieningenrechter gepland.