De GGD Gooi en Vechtstreek is deze week een extra vaccinatieronde gestart tegen de mazelen. In heel Nederland loopt het aantal gevallen behoorlijk op: er waren begin dit jaar al meer besmettingen dan in heel 2024. Hoewel deze uitbraken zich niet afspeelden in het Gooi, maakt ook hier de GGD zich zorgen.
Ruim 90 procent van de Gooise kinderen is gevaccineerd tegen BMT: Bof, mazelen en rodehond. Dat ligt ver boven het landelijk gemiddelde. Toch neemt ook in deze regio het aantal mensen dat zich laat inenten af. En dat is zorgelijk, zegt Joek Boomsma, Directeur Publieke Gezondheid bij GGD Gooi en Vechtstreek. "We zien dat landelijk de vaccinatiegraad daalt, met als gevolg dat we ook meer uitbraken zien."
Op dit moment zijn er op vijf plekken in Nederland uitbraken van mazelen, waaronder op een basisschool in Amsterdam en in de regio’s Brabant-Zuidoost, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland. Tot nu toe zijn er dit jaar al 209 mensen besmet geraakt met het virus – waarvan het bekend is. Dat is een grote stijging vergeleken met vorig jaar, toen er 203 patiënten besmet raakten.
Volgens Boomsma wordt mazelen, oftewel de 'vlekjesziekte', onderschat als ziekte. "Mensen kunnen er echt ontzettend naar van worden. Het is gewoon geen onschuldige kinderziekte." Ze moedigt daarom mensen aan om deze week nog langs te komen bij sportcentrum De Zandzee, waar kinderen tot en met 18 jaar zich nog kunnen laten vaccineren.
Hoe herken je mazelen?
Symptomen van het virus treden pas laat op, soms wel 10 dagen nadat de besmetting heeft plaatsgevonden. Vaak ontstaan er rode vlekjes op de huid die ruw aanvoelen. Eerst achter de oren, daarna over het hele lichaam.
Ook krijgen kinderen vaak de volgende klachten:
- koorts
- verkoudheid
- hoesten
- ontstoken ogen
- soms kleine witte vlekjes in de mond