De mogelijke verhuizing van afvaldienst GAD naar het Rijsbergenterrein in Huizen zorgt voor grote onrust onder omwonenden. Gisteravond werd tijdens een commissievergadering duidelijk hoe groot de weerstand is: meer dan 170 inwoners kwamen naar het gemeentehuis om van zich te laten horen.

De publieke tribune zat tot de laatste stoel vol, mensen zaten zelfs op de trappen en stonden achterin in de deuropeningen van de zaal. "In twintig jaar raadslidmaatschap heb ik dit nog nooit in deze groten getale meegemaakt", zei PvdA-raadslid Margot Leeuwin over de enorme betrokkenheid van inwoners.
De bewoners vrezen overlast en voelen zich buitenspel gezet in het proces. Zij eisen inspraak en willen serieus meepraten over alternatieve locaties.
Waar gaat het over?
Het Rijsbergenterrein, gelegen in het zuidoosten van Huizen, ligt tussen woonwijken en natuurgebied.
Tekst gaat verder onder de kaart.
De Regio Gooi en Vechtstreek wil een deel van het terrein aankopen, zodat afvaldienst GAD hierheen kan verhuizen. Het plan is dat het hoofdkantoor van het regionale vervoer, het kantoor van de GAD, een remise en een overslaghal er moeten komen.
Maar de plannen stuiten op weerstand onder omwonenden, die bang zijn voor extra verkeersdrukte, geluidsoverlast en stank. Bovendien voelen zij zich niet goed betrokken bij de plannen.
Actiegroep eist betrokkenheid
Volgens de actiegroep trekt de Regio volledig haar eigen plan, zonder rekening te houden met de belangen van de omwonenden.
"Tot op de dag van vandaag hebben we nog niet één steekhoudend argument gehoord vanuit de Regio en de gemeente waarom de GAD op deze plek zou moeten liggen en wat de voordelen zijn voor onze gemeente of de omwonenden", sprak Lisette Spork namens de actiegroep in tijdens de commissievergadering.
Lees ook
-
Onrust in Huizen over plannen afvaldienst: 'Wij willen ook een stem'
Afgelopen dinsdag om 10:01
De actiegroep eist meer inspraak dan de geplande informatiebijeenkomsten op 10 april en 6 mei. "We willen geen informatieavond met hetzelfde verhaal als dat we al hebben gezien, daar zitten we niet op te wachten", aldus Spork. "We zeggen geen nee tegen alles. We willen graag meedenken. Dus geef ons die plek aan tafel."
Tekst gaat verder onder de foto.

Als stap in de goede richting kwam de actiegroep zelf met een alternatief plan: een locatie bij de grondbank in Blaricum. "Als we de vuiloverslag ruilen tegen de grondbank, hebben we geen last van stank en geen last van zwaar materieel", is het idee.
Symbolische rode kaart voor wethouder
Tijdens de vergadering uitte de actiegroep stevige kritiek op wethouder Bert Rebel, die zowel in het Regiobestuur als in het gemeentebestuur zit. Dit zou zijn onafhankelijkheid in de besluitvorming ondermijnen. "Op deze manier kan hij niet onafhankelijk opkomen voor de belangen van onze inwoners. Wat ons betreft, krijgt hij hiervoor dus een rode kaart", zei Spork.
"Op deze manier kan hij niet onafhankelijk opkomen voor de belangen van onze inwoners"
Ook binnen de gemeenteraad klonken stevige twijfels over de plannen. Raadsleden vroegen zich af of er serieus naar alternatieve locaties is gekeken en hoe inwoners betrokken worden bij de vervolgstappen.
Nog geen definitief besluit genomen
Het college erkende dat het proces niet de schoonheidsprijs verdient, maar benadrukte dat er nog geen definitief besluit is genomen.
Formeel staat de aankoop van het Rijsbergenterrein op de agenda tijdens de bestuursvergadering van de Regio op 10 april. Informeel liet wethouder Rebel echter weten dat het punt van de agenda wordt gehaald. "De onrust van bewoners van Huizen en Blaricum en vragen van raadsleden hebben ertoe geleid om de plannen aan te passen", gaf hij toe.
Daarnaast gaf Rebel aan bij de Regio te zullen pleiten voor meer betrokkenheid van de bewoners. Hoe die betrokkenheid eruit gaat zien, werd niet duidelijk. De Regio Gooi en Vechtstreek gaat daarover en zal met een plan moeten komen.
Lees ook
-
Huizen maakt fout op fout met kappen van bomen, gemeente grijpt in
Vrijdag 28 februari om 15:23 -
Kaalslag zonder kapvergunning op terrein van Huizer steenfabriek, natuurwet overtreden
Dinsdag 12 november 2024 om 05:09