Op de Kerkbrink in Hilversum is een groep archeologen deze week begonnen met onderzoek. In zogenoemde proefsleuven wordt er gezocht naar allerlei voorwerpen die meer kunnen vertellen over de geschiedenis van het dorp. Afhankelijk van wat ze vinden wordt er gekeken of er grote uitgravingen nodig zijn.
Archeoloog Marc Baggerman haalt een plastic zakje uit zijn knaloranje werkjas. "Dit is een stukje van een keramieken bal, die meestal gebruikt werden voor het stoppen van een flessen." Hij haalt het stukje bal uit het zakje en geeft het aan de buurtbewoners, waarna het wordt doorgegeven. Het is één van de vele kleine stukjes geschiedenis die inmiddels opgegraven zijn.
Verplicht onderzoek
Woensdagochtend worden omwonenden van de Hilversumse Kerkbrink bijgepraat over alle werkzaamheden die op één van de drukste plekken van het dorp plaatsvinden. De Kerkbrink gaat namelijk op de schop, maar voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden is het wettelijk verplicht om archeologisch onderzoek te doen.
De archeologen, zowel fulltimers als vrijwilligers, staan inmiddels tot hun hoofd in de grond. Ze moeten voorzichtig tussen alle leidingen doorwerken en schrapen voorzichtig laagje voor laagje grond weg. Sporadisch wordt er een klein voorwerp uit de grond gehaald en in plastic zakjes gedaan.
Afhankelijk van wat deze week allemaal gevonden gaat worden, wordt bepaald of er grote uitgravingen worden gedaan. "Dat is als er bijvoorbeeld resten van woningen of verdedigingsstellingen worden gevonden", legt Baggerman uit. Mocht dat niet het geval zijn, worden de sleuven weer dichtgemaakt
Kerkbrink op de schop
Daarna kan de herinrichting van de Kerkbrink weer worden opgepakt. Vanaf half februari worden de bomen verwijderd, half april wordt de ijzeren Muziekkapel verplaatst naar het Circusterrein en eind april gaan de werkzaamheden op de Kerkbrink, Oude Torenstraat en 's-Gravelandseweg beginnen.
Lees ook
-
Hoe is Hilversum ontstaan? Luister aflevering 1 van de podcast 'Hilversum, het dorp van toen'
Zaterdag 30 november 2024 om 11:50